Glasovao na referendumu
0

Milanović: Hrvatska kaže "da" Evropskoj uniji

FENA
Zoran Milanović (Foto: AFP)
Zoran Milanović (Foto: AFP)
Hrvatska kaže "da", poručio je hrvatski premijer Zoran Milanović nakon što je glasovao na referendumu na kojemu hrvatski građani danas odlučuju o pristupanju Hrvatske Evropsku uniju.

Milanović je time, nakon glasovanja na koje je došao u pratnji supruge Sanje, odgovorio na novinarsko pitanje je li ga strah da će hrvatski građani na referendumu reći "ne" ulasku u Uniju.

Upitan ima li kod njega ikakvog mjesta euroskepticizmu, odgovorio je kako nema mjesta euroskepticizmu, već zdravoj ljudskoj skepsi prema svemu, ali i optimizmu prema većini.

"Mora vas vući optimizam i vjera u budućnost", istaknuo je Milanović.

Naglasio je kako je skepsa uvijek dobra, ali samo kao jedan od faktora za donošenje odluke, podsjetivši na poslovicu koja kaže: "Najteže je čovjeku vidjeti ono što mu je pred nosom".

"To je stalna čovjekova borba, dakle ono što je očito, što je tu. Ovo je sada tu i ulazimo u EU, sudjelovat ćemo u donošenju odluka. Nismo veliki, ali nismo ni beznačajni i moramo biti svjesni sami sebe. To je ta samosvijest o kojoj govorimo cijelo vrijeme, i samopoštovanje, ne napuhanost i oholost, nego samosvijest", poručio je premijer.

Na pitanje koje mu EU pruža pogodnosti kao građaninu, odgovorio je kako mu osobno ne pruža nikakve pogodnosti, jer je predsjednik hrvatske vlade i vjeruje u EU, te na članstvo ne gleda kroz sebe.

Da mu je to pitanje postavljeno prije deset godina, dodao je, odgovorio bi da su te pogodnosti prije svega šanse za razvoj i napredak, za realizaciju svih hrvatskih talenata, i onih prirodnih i onih radnih.

"U jednom trenutku moramo donijeti odluku, deset godina smo razmišljali, analizirali, nikada u svojoj povijesti nismo neku odluku toliko dugo pripremali. Kako se organizacija u koju ulazimo, po prvi put svojom voljom, mijenjala u ovih deset godina, mijenja se i danas, ali takav je život", naglasio je Milanović.