Regija
47

Mevlud ef. Dudić zamijenio muftiju Zukorlića na čelu Mešihata IZ u Srbiji

Anadolija
Mevlud ef. Dudić
Mevlud ef. Dudić
Dr. Mevlud ef. Dudić, dosadašnji rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, potpredsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i odnedavno muftija beogradsko-novosadski, izabran je danas za novog predsjednika Mešihata IZ u Srbiji, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA).

Na ovoj dužnosti je naslijedio muftiju sandžačkog Muamera ef. Zukorlića. Dr. Dudić, inače dosadašnji blizak Zukorlićev saradnik, izabran je  na petogodišnji mandat uvjerljivom većinom na izborima u Novom Pazaru. Izabralo ga je Izborno tijelo koje čine članovi Sabora, muftije, glavni imami, rukovodioci i muderizi vjersko-prosvjetnih ustanova Islamske zajednice, saopćeno je na Internet stranici Mešihata.

Članovi Izbornog tijela glasali su između dr. Mevlud ef. Dudića i dr. Enver ef. Gicića. Dr. Dudić je dobio 63 glasa, dr. Gicić osam, a jedan listić je bio nevažeći. 

Na istom zasjedanju članovi Sabora jednoglasno su izabrali novi sastav Mešihata, kojeg čine: muftija dr. Mevlud ef. Dudić, muftija Muamer ef. Zukorlić, muftija Fikret ef. Limani, dr. Enes ef. Svraka, dr. Enver ef. Gicić, Rešad ef. Plojović, hfz. Abdurrahman ef. Kujević, Hajro ef. Tutić, hfz. Irfan ef. Malić, Ramiz ef. Hamidović, Fahrudin ef. Ćosović, Sevder ef. Bajrami, Sulejman ef. Fejzulahu i Fadil ef. Murati.

Nakon okončanja izbornog postupka obratio se novoizabrani predsjednik Mešihata Dr. Mavlud ef. Dudić, koji se zahvalio na ukazanom povjerenju i naglasio da će uz podršku članova Mešihata i drugih tijela Islamske zajednice nastojati voditi Zajednicu u pravcu daljeg razvoja, uspostave jedinstva i očuvanja slobode i autonomnosti.

U svom govoru dr. Dudić se zahvalio i svom protukandidatu na korektnosti i posebno istakao zahvalnost dosadašnjem predsjedniku Mešihata muftiji Zukorliću na podršci i povjerenju.

Poslije toga prisutnima se obratio dosadašnji predsjednik Mešihata, muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić. Čestitajući dr. Dudiću na izboru za predsjednika Mešihata, Zukorlić je mu je izrazio punu podršku, ističući da je veoma sretan i ponosan što prisustvuje ''demonstraciji zrelosti Islamske zajednice koja ima snažan tim koji će je voditi i kojim će ostvariti puni prosperitet''.

Na kraju skupa obratio se izaslanik reisul-uleme mr. Husuen ef. Kavazovića, muftija vojni Ismail ef. Smajlović, koji je prenio srdačne čestitke reisu-l-uleme ističući radost što prisustvuje činu gdje se na dostojanstven i civiliziran način vrše promjene u zajednici, što garantira njenu svijetlu budućnost.

Zukorlić je na konferenciji za novinare 19. decembra kazao da se neće kandidirati za predsjednika Mešihata i da se ''oslobađa najteže i najčasnije funkcije koju sam do sada obavljao''.

''Sa pozicije muftije sandžačkog nastavit ću borbu za punu slobodu i prava pripadnika Islamske zajednice i drugih ljudi. Želim se značajnije posvetiti bošnjačkom nacionalnom pokretu, a posebno Svjetskom bošnjačkom kongresu i Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti. Uvjeren sam da je Islamska zajednica postigla takvu zrelost da njena stabilnost i budućnost ne ovise o tome ko je na čelu Mešihata'', rekao je tada Zukorlić.

Islamska zajednica u Srbiji, dodao je, ima nekoliko kvalitetnih ljudi koji je uspješno mogu predvoditi.