Regija
0

Meteor probio zvučni zid iznad Grdeličke klisure u Srbiji

SRNA
Foto: Fonet
Foto: Fonet
U predjelu Grdeličke klisure meteor je sinoć probio zvučni zid i produžio prema Bujanovcu i dijelu između Srbije, Makedonije i Kosova, ali se ne zna da li je završio na zemlji ili se rasprsnuo u vazduhu, saopšteno je iz Službe za obavještavanje u Vranju.

U predjelu Predejana i Grdeličke klisure sinoć oko 19.30 sati čuo se snažan prasak i osjetilo podrhtavanje tla, za koji se pretpostavlja da je izazvan preletom ili padom meteora, a mještani su vidjeli blještavu svjetlost i čuli buku, prenose srbijanski mediji.

Milan Jeličić iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković" u Beogradu rekao je da je moguće da je na nebu nad jednim dijelom Srbije primjećeno nebesko tijelo - bolid, koji ljudi često miješaju sa meteorom. Bolid je sjajan meteor koji je svjetliji od planete Venere i prate ga zvučni efekti koji nastaju prilikom njegovog raspada, kaže Jeličić.

"Bolid za razliku od meteora, koji sagori po ulasku atmosferu, može da dospe do zemljine kore, a nebesko kamenje koje nađemo na tlu su, zapravo, meteoriti", objasnio je Jeličić i dodao da sa opservatorije na Kalemegdanu ništa se nije vidjelo, ali i vremenske prilike su bile nepovoljne.

Prema njegovim riječima, prolijetanje bolida kroz atmosferu i pad je normalna prirodna pojava, koja, posmatrajući čitavu planetu nije ni malo rijetka. Bolidi, kaže on, mogu "ući i izaći" iz atmosfere, da ne padnu na tlo, a njihovo raspadanje prate zvučni efekti.

Na tlo Srbije bolid je dosad pao četiri puta, a posljednji put je to bilo 1919. godine, kod Čačka.

Predsjednik Astronomskog društva "Alfa" iz Niša Dragan Gajić rekao je da je pojava uočena na nebu na jugu Srbije, uz zvuk, svjetlosti i potres, veoma rijetka, i da se vjerovatno radi o bolidu.
Gajić je rekao da, ukoliko je takvo tijelo palo, onda je riječ o meteoritu koji nije u prečniku većem od jednog metra, jer bi u suprotnom, ukoliko je većih dimenzija, izazvalo posljedice na širem području.

Tijelo ulijeće u atmosferu najmanjom brzinom od 11,2 kilometara u sekundi što je veoma velika brzina, to je druga kosmička brzina, i to istovremeno znači da se oslobađa i veoma velika energija, objasnio je Gajić.

On je dodao da je krater na zemlji prilikom pada deset puta veći od veličine tijela i ukoliko se zaista desilo onako kako su očevici opisali, onda će mjesto pada sigurno biti uočeno.

"Retko se događa da imamo i zvuk i svetlost i ta pojava u nauci nije do kraja razjašnjena. Prilikom naleta dolazi do udara i stvaranja jonuzijućih talasa, a pri samom tlu ti talasi se pretvaraju u mehaničke talase. To je za sada jedino izgledno objašnjenje za takvu pojavu u kojoj imamo i zvuk i svetlost", naveo je Gajić.