Regija
0

Mesić u Jerusalemu razgovarao s Olmertom

FENA
Hrvatsko-izraelski politički odnosi su dobri a na gospodarskom polju treba učiniti više da se dvije zemlje otvore jedna prema drugoj, zaključili su hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i izraelski premijer Ehud Olmert, koji su se sastali u utorak poslijepodne u Jerusalemu gdje će predsjednik Mesić sudjelovati na međunarodnoj konfereciji u povodu obilježavanja 60. obljetnice Države Izrael.

"U iznimno srdačnom razgovoru" razmotreni su bilateralni odnosi, stanje u jugoistočnoj Evropi i kretanja na Bliskom istoku, saznaje se od saradnika predsjednika Mesića.

Olmert je izjavio kako je uvjeren da se na gospodarskom polju može učiniti više da bi se dvije zemlje otvorile jedna prema drugoj.

U vezi s političkim odnosima obje strane su s njima u cijelosti zadovoljne, a Olmert je podsjetio na Mesićev govor u Knessetu, izraelskom parlamentu 2001., označivši ga temeljem današnjih hrvatsko-izraelskih odnosa.

Mesić je iznio kratak presjek zbivanja u regiji i opisao stanje nakon proglašenja neovisnosti Kosova. Potvrdio je hrvatsko načelno stajalište da se bliskoistočna kriza može i mora rješavati pregovorima te dodao da je za mir uvijek potrebno dvoje.

Olmert je zahvalio Mesiću što se odazvao pozivu na konferenciju kojom se obilježava 60. obljetnica postojanja Države Izrael a koja će biti posvećena razmatranju glavnih pitanja i izazova pred kojima stoji svijet, a posebice Izrael i židovski narod, javila je Hina.