Hrvatska
0

Mesić traži ocjenu ustavnosti Zakona o medicinskoj oplodnji

FENA
Stjepan Mesić
Stjepan Mesić
Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić potvrdio je danas da neće odustati od najavljenog zahtjeva za ocjenom ustavnosti Zakona o medicinskoj oplodnji od Ustavnoga suda jer smatra da se njime dira ravnopravnost građana, a uloga je Predsjednika, naglasio je, da štiti ustavnost i ravnopravnost građana.

"S obzirom da se ovdje dira u ravnopravnost građana, a ja štitim ustavnost i ravnopravnost građana, ja sam morao reagirati", odgovorio je Mesić na pitanje novinara nakon svečane prisege novih sudaca Ustavnoga suda o razlozima traženja ocjene ustavnosti Zakona o medicinskoj oplodnji.

"Potpisao sam zakon jer mi to propis nalaže, ali ću sigurno tražiti izjašnjavanje Ustavnog suda o ustavnosti tog zakona", dodao je.

Na upit novinara odgovorio je kako drži da je moguće srušiti zakon, kao i da je sinoć o tome razgovarao s ministrom zdravstva Darkom Milinovićem.

"Razgovarao sam s njim već sinoć, on je tražio razgovor, i rekao je da su podlogu za zakon tražili u dva druga zakona gdje se govori o tri godine staža u izvanbračnoj zajednici. Međutim, to su drugi zakoni, druga regulativa i smatrao sam da ja ipak moram ići na Ustavni sud, pa neka on riješi. Zato imamo Ustavni sud", rekao je Predsjednik.

Mišljenja je kako se u konkretnom slučaju ne radi o "nekakvom velikom sukobu" s ministrom Milinovićem, već se, kaže, radi o različitom pristupu.

"Ja polazim da se u zakonu ipak radi o nepravnopravnosti ljudi", rekao je Mesić i na pitanje hoće li se predomisliti oko traženja ocjene ustavnosti odgovorio je da neće.

"Ako se dvoje mladih upozna na autobusnom kolodvoru, plane ljubav i ožene se za mjesec dana, oni mogu tražiti potpomognutu oplodnju jer su u bračnoj zajednici.

S druge strane, ako imate par koji ne želi formalizirati svoju vezu, ali želi i dalje živeti dok ljubav traje, a u vezi su godinu dana i žele potpomognutu oplodnju, oni na to nemaju pravo, moraju čekati tri godine. Je li to logika? To jednostavno nije logika", rekao je Mesić.