Regija
0

Mesić: Samo udružena Evropa može egzistirati u današnjem svijetu

Anadolija
Stjepan Mesić (Foto: EPA)
Stjepan Mesić (Foto: EPA)
Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske u razgovoru za Anadolu Agency (AA) govorio je o političkoj situaciji na Balkanu kao i o potrebi integrisanja balkanskih zemalja u Evropsku uniju te o izbjegličkoj krizi koja je zahvatila balkanske zemlje, uključujući i Hrvatsku.

Nekadašnji hrvatski predsjednik je istakao kako zemlje regije prolaze kroz određene procese na putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU) i na tom putu imaju mnogo da nauče.

"Sve je to u granicama, da tako kažem, jednog demokratskog usmjerenja država. Znate, demokratija se uči, niko se kao demokrat ne rađa. Dijete se od vrtića uči demokratiji pa nadalje. Pa tako i mi, učimo se demokratiji, a građani će dobiti onu vlast, koju sami izaberu. Kakvu izaberu, takvu će imati", ističe Mesić.

Nezaobilazna tema je i izbjeglička kriza sa kojom se suočavaju zemlje Balkana. Hrvatska je također jedna od zemalja koja je pogođena ovom krizom i koja je imala poteškoća pri suočavanju sa masovnim dolaskom izbjeglica i migranata.

"Izbjeglički val je iznenadio mnoge, prije svega iznenadio je državne institucije jer niko se nije nadao da toliki broj može doći. Dakle, radi se o stotinama hiljada ljudi, radi se o jednom milionskom pokretu masa i sada treba mijenjati matricu. Njima treba pomoći maksimalno, tu su žene i djeca koji bježe od rata, bježe od smrti", izjavio je Mesić, podsjećajući da ovo što se sada događa u zemljama Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, ne vodi dobru.

“Problem treba riješavati gdje je nastao. U onim zemljama gdje bježe ljudi treba riješavati da se mirnim putem sjedne za sto i nađu riješenja jer ovo što se događa sigurno ne vodi dobru” , dodao je.

Govoreći o budućnosti zemalja nastalim raspadom Jugoslavije, bivši šef njenoj predsjedništva, smatra da Evropskoj uniji nema budućnosti bez udruživanja sa zemljama Balkana.

"Hrvatska i sve zemlje koje su sada u Evropskoj uniji trebaju se založiti da se ubrza evropsko udruživanje, a prije svega političke elite zemalja jugoistoka Evrope računajući Albaniju moraju vršiti velike napore i pritisak na Evropsku uniju da se EU zaokruži jer samo udružena Evropa može egzistirati u današnjem svijetu", zaključio je Mesić.