Hrvatska
0

Mesić primio reisa Cerića

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je danas u svom uredu reis-ul-ulemu Mustafu ef. Cerića, vrhovnog poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji je ovih dana u posjetu Islamskoj zajednici u Hrvatskoj.

Predsjednik Mesić je za BiH više je od prijatelja, on tumači tu zemlju na jedini mogući način, kao državu koja ima svoje granice i posebna je po tome što je najmultinacionalnija i najmultikulturalnija zemlja nakon raspada bivše Jugoslavije, rekao je ef. Cerić novinarima nakon susreta.

Test koji BiH sada prolazi, sličan je onome što Europa prolazi u iskušenju s EU, i kao što Europa treba pomoć kroz transatlantske asocijacije, tako i Bosna treba prijatelje da preživi svoj multikulturni i multinacionalni okvir, dodao je.

Ef. Cerić drži da bi BiH, Hrvatska i bošnjačka zajednica u Hrvatskoj trebale još više razvijati bosansko-hrvatske odnose na kulturnom, političkom i vjerskom području.

Raduje nas što Islamska zajednica u Hrvatskoj pronosi riječi dijaloga i širi ozračje suživota i tolerancije, osobito u vrijeme intenzivne debate između islama i "zapada", ustvrdio je.

Izvijestio je i da su s Mesićem razgovarali o mogućnosti da Hrvatski sabor usvoji rezoluciju Europskog parlamenta o proglašenju 11. srpnja Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Komentirajući izjavu kardinala Vinka Puljića o lošem položaju katolika u Sarajevu, ef. Cerić je rekao da mu je žao što se kardinal tako osjeća, no nikada mu se nije na takav način požalio.

"Mi u BiH možemo mnogima poslužiti za primjer u međureligijskoj toleranciji", istaknuo je, dodavši kako Sarajevo jest većinski bošnjačko, ali zbog prognanika kojima još nije omogućeno da se vrate u svoje domove.

U postratnom oporavku Bosna je primjer da nije bilo niti jednog incidenta osvete unatoč genocidu nad bosanskim muslimanima, što nam daje za pravo da nam nitko ne može držati lekcije o moralu, suživotu i toleranciji u Bosni, rekao je.

Na novinarski upit o nagađanjima da će se kandidirati na predsjedničkim izborima u BiH, ef. Cerić je rekao da nema političkih ambicija. Upitan što misli o ocjeni pojedinih imama da je Ivo Andrić bio "četnički ideolog", rekao je da će takve prosudbe o njegovoj ulozi u odnosu na BiH ostaviti stručnjacima.

Uz ef. Cerića bili su muftija Šefko ef. Omerbašić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u RH i muftija Muamer ef. Zukorlić, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji.