Regija
0

Mesić primio predsjednika HDZ-a 1990 Božu Ljubića

FENA
Predsjednik Republke Hrvatske Stjepan Mesić primio je danas u Zagrebu predsjednika HDZ-a 1990 i ministra prometa i veza u BiH dr. Božu Ljubića i razgovarao s njim o suradnji Hrvatske i BiH na gospodarskome i političkom planu, stoji u priopćenju iz HDZ-a 1990. U razgovoru je bilo riječi i o položaju hrvatskoga naroda u BiH te o funkcioniranju BiH kao države i o predstojećim ustavnim reformama.

"Dr. Ljubić upoznao je predsjednika Mesića s nezadovoljavajućom ustavnom pozicijom hrvatskog naroda u BiH koja je izravna posljedica Daytona i neprincipijelnih revizija Ustava nakon Daytona, što rezultira izostankom povratka Hrvata u svoje domove, te novim iseljavanjem.

To se posebice odnosi na teritorij Republike Srpske gdje je u prošlosti povratak spriječen nedostatkom sigurnosti povratnika, dok danas povratak priječi nedovoljna spremnost vlasti RS, nedovoljna ekonomska podrška za održiv povratak i nedovoljna ulaganja u promet i komunikacije, zapošljavanje, školovanje, zastupljenost hrvatskog jezika i dr.", navodi se u priopćenju.

"Sugovornici su se složili da hrvatska politika i u BiH i RH treba zauzeti aktivnu poziciju po ovom pitanju i omogućiti ljudima održiv povratak što bi mobiliziralo puk ovih krajeva da se aktivnije uključe u izborni proces, posebice zbog nadolazećih lokalnih izbora", ističe se u priopćenju.

Predsjednik Mesić potvrdio je privrženost Republike Hrvatske cjelovitosti Bosne i Hercegovine, potrebu otvaranja ustavne reforme koja bi Bosnu i Hercegovinu činila funkcionalnom i stabilnom državom kako bi se mogla uključiti u proces europskih integracija, stoji na kraju priopćenja.