Hrvatska
0

Mesić predložio da se 'zamrzne' granični spor sa Slovenijom

FENA
Stjepan Mesić
Stjepan Mesić
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić predložio je da se granični spor između Hrvatske i Slovenije "privremeno 'zamrzne' jer su se obje strane ukopale u svoje argumente", a da se konačno rješenje postigne međunarodnom arbitražom onda kada se za to odluče obje zemlje.

Mesić je to rekao na današnjoj svečanoj sjednici šoltanskoga Općinskog vijeća na kojoj je proglašen počasnim građaninom te općine.

"Sada je teško prevladati spor jer se svaka strana ukopala sa svojim argumentima te je bolje da to zamrznemo i napravimo privremeno rješenje, kao što smo s Crnogorcima riješili (Prevlaku), a kada se budemo odlučili na konačno rješenje, onda ćemo otići na Međunarodni sud", rekao je Mesić, zamjerajući Sloveniji što je tu barijeru napravila Hrvatskoj pri njezinu uključivanju u EU iako Hrvatska nije radila teškoće Sloveniji kada se uključivala u EU.

Objašnjavajući prijedlog o "zamrzavanju" spora sa Slovenijom, Mesić je rekao kako se mora pronaći izlazna strategija iz te blokade a da nitko ne bude povrijeđen. Pritom je podsjetio na nekadašnje razgovore predsjednika Tuđmana i njega sa slovenskim predsjednikom Milanom Kučanom i premijerom Janezom Drnovšekom.

To je bio razgovor kako Sloveniji osigurati pristup otvorenome moru, a sada je to eskaliralo do toga da Slovenija traži teritorijalni kontakt s otvorenim morem, rekao je Mesić.

Po njegovim riječima Hrvatima odgovara ujedinjavanje Europe jer žive u više zemalja - Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Sloveniji, Rumunjskoj i Crnoj Gori.

Budući da živimo u raznim zemljama, kada uđemo u EU, rekao je Mesić, svi će Hrvati živjeti u svojemu cjelokupnom kulturnom korpusu. "Nema razloga da se mijenjaju granice", poručio je.