Regija
0

Mesić pozdravio ishod izbora u Srbiji

FENA
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je u ponedjeljak da je ishod izbora na kojima je u nedjelju u Srbiji pobjedu odnijela proeuropska lista predsjednika Borisa Tadića, dobar za budućnost te zemlje, ali i za Hrvatsku i čitavu regiju.

"Rezultati jučerašnjih izbora u Republici Srbiji dobri su prije svega za samu Srbiju i za njezinu budućnost. No oni su dobri i za Republiku Hrvatsku i za cijelu regiju jer je u svjetlu tih rezultata jasno da se o budućnosti Srbije i o njezinoj politici neće moći odlučivati i neće odlučivati bez proeuropskih snaga", navodi se u Mesićevoj izjavi.

"Ti rezultati također pokazuju da ćemo kao našega susjeda imati Srbiju u kojoj se respektabilan broj građana opredjeljuje za građenje budućnosti, a otklanja robovanje prošlosti", izjavio je Mesić, dodajući da "to ima posebno značenje u kontekstu regionalne stabilnosti".

"Ona Srbija koja svoje sutra vidi u krilu ujedinjene Europe odnijela je jasnu prevagu, što je pozitivno i s aspekta ostalih država na području bivše Jugoslavije, jer olakšava perspektivu ulaska cijele regije u Europsku uniju, naravno u skladu s individualnim postignućima pojedinih zemalja i tempom kojim one ta postignuća ostvaruju", navodi se u Mesićevoj izjavi.

Mesić je u izjavi ponovio da je Hrvatska spremna podijeliti svoja iskustva na putu prema ujedinjenoj Europi "sa svim zemljama regije, pa tako i s Republikom Srbijom".

"Koristim priliku da potvrdim zainteresiranost Hrvatske za održavanjem dobrih odnosa sa Srbijom i za njihovo proširivanje u interesu obiju zemalja i svih njihovih građana. Čestitam svima onima u Srbiji, a posebno pripadnicima mlade generacije, koji su svojim opredjeljivanjem na jučerašnjim izborima omogućili europski put svoje zemlje", zaključuje se u Mesićevoj izjavi.

Na izvanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji demokratska koalicija predvođena Demokratskom strankom (DS) predsjednika Borisa Tadića odnijela je prevagu nad Srpskom radikalnom strankom (SRS) haškog optuženika Vojislava Šešelja.

Koalicija Borisa Tadiæa, koju uz DS èine i G17 Plus Mlađana Dinkića, Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Sandžačka demokratska partija (SDP) i Srpski pokret obnove (SPO) Vuka Draškovića, osvojila je 38,7 posto glasova birača kojih je 4,1 milijun (60,7 posto) izišlo na izbore. Ta koalicija osvaja 103 od 250 mandata u Skupštini Srbije.

Slijedi Srpska radikalna stranka haškog optuženika Vojislava Šešelja s oko 29,9 posto glasova, odnosno 77 mjesta u parlamentu, te koalicija Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice i Nove Srbije (NS) Velimira Ilića s 11,3 posto glasova (30 mandata), Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića s 7,9 (20 mandata) i Liberalno-demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića s 5,2 posto glasova (13 mandata).

Osim tih stranaka, mađarska koalicija dobila je oko 1,8 posto glasova i moći će računati na četiri mandata u parlamentu, Bošnjačka lista (Sandžaka) Sulejmana Ugljanina će dobiti dva predstavnika u parlamentu, dok će albanska manjina imati jednog predstavnika.

U prvim reakcijama, srbijanski predsjednik i nositelj liste "Za europsku Srbiju" Tadić najavio je da će njegova stranka formirati novu vladu na dva načela, europskim integracijama zemlje i obrani suvereniteta, dok je Šešeljev zamjenik Tomislav Nikolić izjavio da će Srbija imati vladu radikala, Demokratske stranke Srbije dosadašnjeg premijera Vojislava Koštunice i Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića, nasljednika Slobodana Miloševića, ili će se zemlja suočiti s novim parlamentarnim izborima.