Napustili skup
0

Mesić otjerao Srbe izjavom o Kosovu

SRNA
Učesnici Ljetnje škole demokratije iz Srbije danas su demonstrativno napustili skup u Strazburu na kome je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić govorio o Kosovu kao "realnosti" koju je Hrvatska priznala, a da bi Srbija, ako ne namjerava da prizna kosovsku nezavisnot, morala omogućiti saradnju u regionu, a ne da je onemogućava.

Beogradski mediji navode da je Mesić to rekao poslije govora na skupu koji organizuje Savjet Evrope, odgovarajući na pitanja pa su srpski polaznici iz Srbije, ali i s Kosova i Metohije, iz Republike Srpske i iz Crne Gore, među kojima su novinari, predstavnici političkih stranaka i privrednici, na to su demonstrativno ustali i napustili skup.

Mesić je rekao da mu je žao što su otišli, jer smatra da je trebalo da ostanu i raspravljaju o tome.

Mesić je u Strazburu komentarisao i iznenadnu prošlonedjeljnu ostavku hrvatskog premijera Ive Sanadera i rekao da smatra da način podnošenja ostavke nije bio primjeren, jer nije dobro objašnjen.

Povodom nagađanja u hrvatskoj javnosti da bi mogao stati na čelo tzv. trećeg bloka, Mesić je na pitanje da li je spreman da postane premijer, rekao da nema potrebe da se vraća u operativnu politiku.