Regija
0

Mesić: Nećemo kosovskim Albancima poreći pravo na samoopredjeljenje

FENA
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je za subotnje izdanje Večernjeg lista da je Hrvatska svjesna legitimnih težnji kosovskih Albanaca i neće im poricati pravo na samoopredjeljenje za koje se i sama izborila u Domovinskom ratu.

"Svjesni smo legitimnih težnji Albanaca na Kosovu. Mi niti hoćemo niti možemo drugima poreći pravo na samoopredjeljenje koje smo za sebe tražili i morali s oružjem u ruci izboriti u procesu krvavog raspada jugoslavenske federacije", napisao je Mesić za subotnje izdanje Večernjeg lista.

Prema njegovim riječima, Hrvatska je spremna pomoći koliko objektivno može u "novom životu Kosova".

"Kosovo ne može samo - naša je odgovornost da mu pomognemo pri prvim koracima u novom životu", istaknuo je Mesić.

No, dodao je da isto tako treba pomoći i Srbiji "u suočavanju s novim okolnostima i traženju njezina mjesta u međunarodnoj zajednici u kojoj će demokratska, stabilna Srbija biti uvijek dobrodošla".

"Kosovsko pitanje za Srbiju je vrlo bolno. Stoga smatram da bi Srbiji trebalo pomoći na sve moguće načine, u prvom redu otvaranjem realne perspektive za ulazak u Europsku uniju", istaknuo je hrvatski predsjednik.

Mesić je ponovio da će se Hrvatska u odnosu na proglašenje neovisnosti Kosova ponašati kao većina članica EU-a, ali "neće samo slijepo, bez razmišljanja, slijediti bilo koga, zanemarujući pritom vlastite interese i potrebe".