Regija
0

Mesić: Ne bi bilo dobro da Slovenija pomaže blokadi ulaska Hrvatske u EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je sinoć kako ne bi bilo dobro da Slovenija, koja trenutno predsjedava Evropskom unijom (EU), "pomaže blokadi ulaska Hrvatske u EU".

Od blokade pregovora s EU, ocijenio je Mesić, Hrvatska bi imala štete, ali to bi nanijelo štete i Sloveniji, koja bi zbog toga bila "nevjerodostojna u Evropi, a da se ne govori o privrednim gubicima".

"Zato ja vjerujem u razum slovenskih političara i da će znati naći izlaz iz ove situacije", rekao je.

Na upit o problemu ZERP-a Mesić je naglasio da to pitanje treba razmotriti u cjelini. Slovenija i Italija su također proglasile svoje ZERP-ove, a pritisak je samo na Hrvatsku da odustane od ZERP-a, izjavio je hrvatski predsjednik.

Smatra da sve tri zemlje trebaju sjesti zajedno kako bi se našao izlaz da sve tri strane budu zadovoljne. Zašto se ne bi postavilo pitanje slovenskog ZERP-a jer i njihov ZERP ulazi u naš prostor a to nitko ne spominje, dodao je.

Pozvao je Slovence da pomognu Hrvatskoj kako bi što prije ostvarila svoj strateški cilj - ulazak u EU i NATO. Isto tako treba pomoći našem susjedstvu, kaže Mesić, da se i jugoistok Europe uključi u EU.

Mesić smatra kako događaji poput večerašnje izložbe pomažu boljem razumijevanju dvaju naroda, jer se tada vidi da su slučajevi poput Zmage Jelinčića marginalni. Jelinčić je podrijetlom s Krka, a previše je uporan u sijanju mržnje između Hrvata i Slovenaca, dodao je Mesić.