Regija
0

Mesić: Najveća prepreka ulasku u EU nije Slovenija, već sporost pregovora

FENA
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u utorak da najveća prepreka u zastoju pregovora Hrvatske s Europskom unijom nije Slovenija, već to što nije otvoren dovoljan broj poglavlja, a ona koja su otvorena nisu zatvorena.

"Koliko je tu utjecala Slovenija možete pitati našeg pregovarača, međutim mi moramo biti načisto da sa Slovenijom imamo dobre odnose osim nekoliko otvorenih pitanja", izjavio je Mesić novinarima nakon Konferencije o inovativnosti koju je organizirala Udruga inovativnih proizvođača lijekova.

Predsjednik smatra da Hrvatska sa Slovenijom mora otvoriti raspravu o otvorenim pitanjima i vidjeti što treba učiniti da bi odnosi bili dobri kao što su prije bili.

Mesić je rekao da smatra kako je potrebno sjesti za stol, "a ne da se događa da naš pregovarač tri puta traži razgovore i ne uspijeva doći do pregovarača s druge strane".

Odgovarajući na novinarsko pitanje je li prekasno poslan non-paper zemljama članicama EU-a u kojem se pojašnjavaju hrvatska stajališta glede ZERP-a, Mesić je rekao da za to "nije kasno".

"Mislim da smo dovoljno objasnili, ali mi moramo provesti one poslove koji nama pripadaju, koje nam neće nitko drugi riješiti, moramo provesti reformu pravosuđa, reformu javne uprave i to je ono što je naš zadatak", rekao je Mesić.