Nedjeljom u dva
0

Mesić: "Dodik nastavlja Miloševićevu politiku"

Sarajevo-x.com
Stjepan Mesić (Foto: Reuters)
Stjepan Mesić (Foto: Reuters)
Gostujući u emisiji Nedjeljom u dva urednika i voditelja Aleksandra Stankovića koja se emituje na prvom kanalu Hrvatske radio-televizije, Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatske, komentarisao je svoju izjavu o presjecanju koridora u Posavini u slučaju pripajanja RS-a Srbiji, politiku Milorada Dodika i Borisa Tadića...

Mesić je još jednom ponovio da je Hrvatska garant Daytonskog sporazuma i da BiH može funkcionisati.

On je rekao da danas imamo Republiku Srpsku u kojoj premijer vodi politiku koja ne priznaje BiH, koja ne priznaje glavni grad i koji govori da BiH nije konstanta nego da je konstanta taj entitet i da on može ići u referendum kad hoće.

"Šta je Milošević htio? On je htio ratnom opcijom ostvariti svoje ciljeve, a to je priključiti 63 posto teritorije BiH Srbiji. Budući da on svojim ratnim zločinima, svojim topovima, tenkovima, Srebrenicama to nije uspio, danas Dodik to pokušava zamorom međunarodne zajednice", rekao je Mesić.

Istakao je da Dodik misli da će se međunarodna zajednica umoriti i da će on ostvariti Miloševićeve ciljeve. Govoreći o posljedicama takve politike po Hrvatsku, Mesić je rekao da bi time zemlja kojom je predsjedavao proteklih deset godina dobila 800 kilometara granice sa Srbijom i to je nešto na što Hrvatska ne može pristati.

"Arhitektura našeg prostora je završena i u skladu s tim sam dao svoju izjavu", rekao je Mesić.

Na pitanje da li on još uvijek u Srbiji vidi najveću opasnost po Hrvatsku, Mesić je rekao da to nije istina, već da upozorava da Dodik kompromitira i Srbiju.

Mesić je govorio i o predsjedniku Srbije Borisu Tadiću koji govori da podržava opstanak BiH, a zatim ode u Banja Luku i kaže da u svemu podržava Dodika.

On je rekao da ne smatra da je Republika Srpska kompenzacija za Kosovo i da se to dešavalo u različitim uslovima, ali da još uvijek stoji kod svoje izjave da u slučaju pripajanja RS-a Srbiji treba presjeći koridor u Posavini.

"Moje je mišljenje da treba presjeći koridor bez obzira ko će to uraditi, NATO pakt, Hrvatska ili neko drugi. To bi bilo ostvarenje Miloševićevih ciljeva. Zašto je poginulo 100.000 ljudi? Da bi Dodik mogao ostvariti Miloševićeve ciljeve? Budimo malo realni", rekao je Mesić.