Regija
4

Merkel: Beograd pokazao veliku spremnost za kompromis s Prištinom

FENA
Angela Merkel (Foto: EPA)
Angela Merkel (Foto: EPA)
Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je danas kako je Beograd pokazao veliku spremnost za kompromis u dijalogu s Prištinom te iskazao veliki broj inicijativa u cilju stabilnosti i mira na Zapadnom Balkanu.

"Kada dođe do otvaranja poglavlja to treba uzeti u obzir i zaista odati priznanje za te napore", rekla je Merkelova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Podsjetila je kako je do prije izvjesnog vremena bilo nezamislivo da se po 13-14 sati pregovara, uz posredovanje visoke predstavnice EU-a, kao što je bio i nezamisliv susret premijera Srbije i Albanije, ali da je danas to redovan slučaj.

Pozdravljajući njemačku kancelarku, koja je večeras stigla u Beograd, srbijanski premijer je izjavio kako je ona uvijek jedan od najznačajnijih gostiju te joj zahvalio na doprinosu politici mira i dobrih odnosa na Balkanu, javlja Tanjug.

Vučić je podsjetio kako su odnosi dvije zemlje, i politički i ekonomski, sve bolji, a da se Srbija na Njemačku oslanja prije svega tako što od nje očekuje pomoć u reformama, znanju...

"Mi od Njemačke ne tražimo milostinju nego pomoć u znanju i da budemo marljivi kao oni, a da u ekonomiji budemo još uspješniji", rekao je Vučić i dodao da samo u njegovom kabinetu ima dvoje savjetnika koji su iz Njemačke.

Dolazak Merkelove je velika čast, veliki i važan dan za Srbiju, dodao je, a zatim primijetio kako je za njega osobno ovo jedan od najvažnijih dana u dosadašnjoj političkoj karijeri.