Regija
0

Medvedev stigao u posjetu Srbiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev doputovao je u utorak prijepodne u službenu posjetu Srbiji, koja će početi susretom sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem.

Medvedeva su na beogradskom aerodromu dočekali potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić te ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, dok ga je ispred palače "Srbija", uz najviše državne počasti, dočekao srbijanski predsjednik Tadić.

U izaslanstvu koje je doputovalo u Beograd u pratnji ruskog predsjednika, po navodima medija, nalazi se više ruskih ministara, te čelnika ruskih kompanija i banaka.

Nakon razgovora dvojice predsjednika trebao bi biti održan sastanak izaslanstava dviju zemalja, a potom je najavljeno obraćanje Tadića i Medvedeva novinarima.

Po završetku konferencije za medije predviđen je posjet spomeniku oslobodiocima Beograda gdje će Medvedev položiti vijenac u povodu 65. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu.

Medvedev bi se, po najavama, trebao potom obratiti zastupnicima u srbijanskom parlamentu, nakon čega će posjetiti Sinod Srpske pravoslavne crkve. Ruski predsjednik također će prisustvovati svečanoj akademiji u povodu 65. godišnjice oslobođenja Beograda, koja će navečer biti održana u beogradskom Sava centru.

Očekuje se da će tokom današnjeg posjeta biti potpisano više međudržavnih sporazuma.

Po izjavama policijskih dužnosnika, na sigurnosnim mjerama vezanim uz posjetu ruskog predsjednika angažovano je više hiljada policajaca i pripadnika nekoliko sigurnosnih službi.

Dolazak ruskog predsjednika u Beograd prati veliki interes medija i, kako se neslužbeno doznaje, brojne medijske ekipe s više od 400 akreditiranih novinara i oko 50 pristiglih novinara ruskih medija.

Dolazak Medvedeva prva je službena posjeta jednog ruskog predsjednika Srbiji.

Medvedev je u Srbiji već boravio u februaru 2008. u svojstvu tadašnjeg potpredsjednika ruske vlade.