Regija
0

Medojević očekuje pobjedu na izborima za predsjednika Crne Gore

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Borba za novog crnogorskog predsjednika borba je za novu politiku i novu Crnu Goru, poručio je predsjednički kandidat Pokreta za promjene (PzP) na nedjeljnim crnogorskim predsjedničkim izborima Nebojša Medojević najavljujući da će on pobijediti u ime cijele oporbe, prenose u srijedu podgorički mediji.

Predsjednički izbori u Crnoj Gori održat će se 6. travnja, a kandidati su aktualni predsjednik Filip Vujanović, u ime vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), Andrija Mandić predstavlja Srpsku listu (SL), zatim Srđan Milić, čelnik Socijalističke narodne partije (SNP) i Nebojša Medojević, predsjednik najjače oporbene stranke Pokreta za promjene (PzP).

Najnovija analiza podgoričkog Centra za demokratsku tranziciju, objavljena ovih dana, govori da bi Vujanović mogao pobijediti veæ u prvom krugu, jer ankete govore kako aktualni predsjednik ima naklonost skoro polovice birača. Međutim, ostali predsjednički kandidati, predstavnici oporbe, ipak računaju na drugi krug izbora, kada bi se njihovi glasovi mogli ujediniti oko najjačeg protukandidata i moguće ugroziti pobjedu predstavnika dosadašnje vlasti.

Tijekom predizborne kampanje za novog crnogorskog predsjednika svi kandidati su se zalagali za euroatlantske integracije i što brže uključivanje u Europsku uniju, dok su na unutarnjem planu dominirale teme borbe protiv korupcije i kriminala.

Oporbeni kandidati zamjeraju vladajućem režimu što karteli i 'porodice' ljudi iz vlasti, prema njihovim tvrdnjama, upravljaju Crnom Gorom te najavljuju da će oni, u slučaju pobjede, onemogućiti daljnju krađu crnogorskih nacionalnih dobara. Andrija Mandić sa Srpske liste posebice se zalagao za ponovno ujedinjenje Crne Gore i Srbije, dok su mu ostali predsjednički kandidati zamjerali zašto se uopće kandidirao za predsjednika države koju ne priznaje.

Najjači oporbeni predsjednički kandidat je Nebojša Medojević, čija je stranka uoči posljednjih parlamentarnih izbora prije dvije godine izrasla iz nevladine organizacije i zadobila veliku naklonost svih onih koji su bili razočarani dosadašnjim radom svojih stranaka. Njezin program prije svega je usmjeren na gospodarske teme i uspostavu pravne države, a vladajućima zamjeraju što Crna Gora, kako tvrde, još uvijek nije demokratska i pravna država.

"Možda je bilo i boljih od mene, ali je meni sudbina dala zadatak pobijediti u ime čitave crnogorske opozicije, i to ću uraditi, jer nema popravnog", kazao je Medojević u utorak navečer na predizbornom skupu u Nikšiću dodajući da je "kucnuo trenutak odluke i da izbor nije težak".

"Budimo se 20 godina s istim snom - da Crna Gora bude slobodna država i da imamo normalan život u njoj. Zaboravite mrak, podjele, mržnju, sve što smo doživjeli od ovog režima, i 6. travnja zamislite novu, bolju, ljepšu Crnu Goru", rekao je Medojević. On je kazao da na izborima građani moraju reći: "Dosta je bilo ove vlasti, treba nam ona koja neće krasti svoje ljude".

Izborna komisija je priopćila da će nedjeljne predsjedničke izbore u Crnoj Gori pratiti preko 800 promatrača.