Beograd
0

Među zemljama bivše SFRJ nema rivalstva

SRNA
U Beogradu je danas na panel diskusiji "Sloboda, molim - Sloboda kretanja i bezvizni režim", koja je održana u okviru Festivala "Dani Sarajeva" istaknuto je da između zemalja bivše Jugoslavije ne postoji princip rivalstva ko će prije na bijelu šengen listu.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Radamila Hrustanović rekla je da gradovi treba da vode diplomatiju i da stvaraju uslove za saradnju, te da će grad Beograd zajedno sa drugim državnim organima i institucijama raditi da Srbija što prije uđe na bijelu šengensku listu.

Hrustanovićeva je naglasila da je zapanjujuće da 75 odsto mladih u Srbiji nikada nije bilo u inostranstvu niti imaju pasoše i podsjetila da grad Beograd svake godine organizuje odlazak u zemlje EU za 200 najboljih studenata.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Slobodan Nešković smatra da kulturna saradnja može da krene prije drugih saradnji i da grad Sarajevo može zajedno sa drugim institucijama tražiti ukidanje vize.

"Može da se postigne to što traži EU, ali za to treba vremena", dodao je Nešković, navodeći da je 65 do 75 odsto mladih otišlo iz BiH.

Pomoćnik direktora Direkcije za evropske integracije iz Sarajeva Nedeljko Masleša naglasio je da je BiH ispunila većinu uslova za ulazak na bijelu šengensku listu i da ih je još ostalo 27. 

On je naveo da su reforme uslov za ulazak u EU i da se BiH mora pozabaviti, prije svega, sistemom obrazovanja.
Zamjenik direktora Kancelarije za evropske integracije pri Vladi Srbije Srđan Majstorović konstatovao je da u evropskim integracijama postoji obaveza regionalne saradnje zemalja, ali da se ne podrazumijeva rivalstvo, već da postoji razmjena iskustava i "resavska škola".

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Jovan Teokarević naglasio je da zemlje EU moraju da znaju koga primaju, a da zemlje koje treba da budu primljene treba da znaju ko njima dolazi i da ti sistemi moraju profunkcionisati.

Festival "Dani Sarajeva" organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava, u saradnji sa Gradskom upravom grada Beograda - Agencijom za saradnju sa nevladinim organizacijama i evropsku harmonizaciju i Domom omladine Beograd.