Regija
0

Mediteranska plavoperajna tuna će se oporaviti

FENA
Međunarodna komisija za zaštitu atlantske tune (ICCAT) počinje danas svoj 19. posebni sastanak u Genovi u Italiji.

WWF (Svjetske fond za zaštitu okoliša) tim povodom pozvao je izaslanike ICCAT-a da ostanu oprezni u vezi sa upravljanjem izlovom mediteranske plavoperajne tune.

Naime, unatoč nedavnim indicijama da se populacije tune oporavljaju, postoje značajne manjkavosti u sistemu praćenja ulova koje i dalje omogućavaju da ilegalna, neprijavljena i neregulirana tuna dospijeva do globalnih tržišta.

"U posljednjih nekoliko godina ICCAT i ostali dionici napravili su izvanredne korake koji su doveli do početka oporavka istočno-atlantske i mediteranske tune. Ali moramo ostati oprezni – bez definiranog sistema praćenja, ugrožavamo godine truda za oporavak jedne od ikona svjetskih oceana", rekao je dr. Sergi Tudela, voditelj ribarskog programa iz Mediteranskog programa WWF-a.

Nedavna studija WWF-a zaključuje da je ICCAT-ova dokumentacijska shema za ulov tune (BCD), koja bi trebala omogućiti puno praćenje ulova, puna nedostataka koji dovode u pitanje njenu sposobnost da zadrži ilegalne proizvode plavoperajne tune s tržišta.

Studija također pokazuje da sadašnji BCD sistem ne zadovoljava minimalne standarde Uredbe EU na području sprječavanja ilegalnog ulova, saopćio je WWF te pozvao na hitnu reformu BCD sistema.

"Pozitivne mjere koje provodi ICCAT u posljednjih nekoliko godina i prve naznake oporavka populacija istočno-atlantske i mediteranske tune, neke dionike su navele da zatraže manje stroge mjere upravljanja i pozivaju na dramatično povećanje ribolovnih kvota. No, nedostatak opreza u postavljanju pravila mogao bi ozbiljno poremetiti trenutni trend oporavka", rekao je Tudela.

WWF poziva sve ugovorne stranke ICCAT-a i industriju da i ove godine zadrže oprezan stav u upravljanju kvotama izlova plavoperajne tune te pri donošenju drugih odluka koje su od ključnog značaja za ovu vrstu.