Regija
0

Mediji u Srbiji sve kritičniji prema premijeru Vučiću

FENA
Aleksandar Vučić (Foto: EPA)
Aleksandar Vučić (Foto: EPA)
Na naslovnicama printanih medija u Srbiji od jula do oktobra ove godine po prvi puta je više negativnih nego pozitivnih tekstova o srbijanskoj vladi i premijeru Aleksandru Vučiću, pokazala je najnovija analiza medija koja će u ponedjeljak biti objavljena u Beogradu.

Riječ je o analizi naslovnica vodećih srpskih štampanih dnevnih i sedmičnih listova koju dvije godine unazad provodi Institut za javnu politiku u suradnji s Medijskim arhivom Ebhart i stručnjacima za medije.

Od svih članova srbijanske vlade najviše negativnih tekstova napisano je o premijeru Vučiću, a broj negativnih tekstova o predsjedniku vlade premašuje broj pozitivnih, što je prvi put u posljednje dvije godine, otkad se analiza Kvartalni medijametar.

Analiza pokazuje da na naslovnicama dominira politika, a politički akteri iz zemlje i inozemstva u promatranom su periodu zauzeli tri četvrtine mjesta od svih osoba iz javnog života koje su se našle na naslovnim stranama srbijanske štampe.

U usporedbi afirmativnih tema s inozemnom problematikom najviše je pozitivnih tekstova napisano o Rusiji - 25 posto, čak dvostruko više nego o EU-u koja je zauzela 12,5 postotaka naslovnica.

Po broju naslovnica, kako navodi agencija Tanjug, srbijanski premijer i dalje dominira u odnosu na ostale aktere političke scene u Srbiji - ima ih čak 630, ali je većina negativnih.

Po broju naslovnica Vučića prate Ivica Dačić s 240 pojavljivanja i Tomislav Nikolić kojeg je na naslovnim stranama bilo 198 puta.

Od političara s opozicione scene najviše je prostora dobio donedavni vođa Demokratske stranke Bojan Pajtić - 92 naslovnice, Vojislav Šešelj (90) i Boris Tadić (74), ali je najviše negativnih tekstova imao šef radikala Vojislav Šešelj.

Među inozemnim ličnostima iz svijeta politike apsolutno dominira ruski predsjednik Vladimir Putin - 130 naslovnica, što je u zbroju više nego što su imali njemačka kancelarka Angela Merkel (47) i američki predsjednik Barack Obama (54).

Slijede institucije i dužnosnici EU - Europska komisija (41), Federica Mogherini (29), Johannes Hahn (29), Jean-Claude Juncker (25), Michael Davenport (21).

Analiza je pokazala da i dalje izrazito negativno izvještava o regionalnim odnosima, a sa 74,58 posto dominiraju "hrvatske vlasti", uz stalno podsjećanje na sukobe i neriješena pitanja u regiji, pri čemu ukupno trećina tekstova ima negativne konotacije.