Regija
1

Matija Babić poručio: Upozorenje na fašizam nećemo maknuti

Klix.ba
Matija Babić
Matija Babić
Osnivač portala Index.hr Matija Babić bio je danas poslijepodne na informativnom razgovoru u policijskoj stanici u Zagrebu zbog ilustracije koja je prikazivala kukasti križ na hrvatskoj zastavi, a objavljena je na sinoćnjoj naslovnici portala Index.hr.

Babić je na razgovor otišao sam, bez pratnje advokata.

Tokom razgovora s policijom Babić je kazao kako je motiv postavljanja ilustracije upozorenje na jačanje fašizma u Hrvatskoj koje se manifestira kroz ograničavanje prava manjina, objavio je Index.hr.

Babić je istakao kako je znakovito da je Hrvatska više zainteresovana za pitanje upozoravanja ilustracijom na fašizam nego za obračun sa samim fašizmom.

Na upit policije hoće li ilustraciju ukloniti, Babić je odgovorio kako nema tu namjeru. Oko 19 sati informativni razgovor je završen te je Babić pušten kući.

"Index je već 10 godina, oduvijek i bez iznimaka, na strani slabijih, ugroženih, na strani onih koji su u manjini. To ćemo i ostati bez obzira na cijenu - bio to zatvor, prijetnje smrću ili novčane kazne. Index će se boriti za manjine, koliko god to bilo nezahvalno i opasno u zemlji koja naginje fašizmu", zjavio je Babić, a u tekstu objavljenom na Idexu ponovo se našla ilustracija na kojoj je zastava Hrvatske s kukastim križem.

Prekršajna prijava protiv Babića

Policijska uprava zagrebačka (PUZ) objavila je da će ptotiv Babića biti proslijeđena prijava Prekršajnom sudu.

U saopćenju policije se navodi da je zbog objave neprimjerenog sadržaja u kojem su dijelovi grba i zastave Republike Hrvatske korišteni na način suprotno odredbama Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske u službene prostorije PU zagrebačke pozvan autor teksta.

Policija navodi da je "nakon obavljenog informativnog razgovora i prikupljenih činjenica utvrđeno kako je autor počinio prekršaj iz članka 4. navedenoga Zakona zbog čega će protiv njega nadležnom Prekršajnom sudu biti podnesen optužni prijedlog redovnim putem".

Članak 4. zakona glasi: "Grb, zastava i himna Republike Hrvatske mogu se rabiti u obliku, opisu i tekstu koji su utvrđeni Ustavom Republike Hrvatske i uredeni ovim zakonom. U grbu i na zastavi Republike Hrvatske ne može se ništa mijenjati. Iznimno, ako je statutom ili drugim propisom pravnih osoba predviđeno, dijelovi grba ili zastave Republike Hrvatske mogu se rabiti kao sastavni dio drugih amblema odnosno znakova, pod uvjetom da se time ne vrijeđa ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske."

Matija Babić je preko svog Facebook profila iznio mišljenje da su se Hrvati na referendumu odlučili za diskriminaciju i fašizam.

Podsjetimo, prema neslužbenim rezultatima referenduma "za" da se u Ustav Hrvatske unese definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca glasalo je 65,87 posto birača, dok je "protiv" bilo 33,51.

Babić je na vijest o tome stavio ilustraciju zastave Hrvatske sa kukastim križem, nakon čega su mu upućene brojne prijetnje.

Danas je na Facebooku napisao: "Oprostite, ne stignem odgovoriti na svaku prijetnju posebno. Shvatit ćete me, znate kakvi su već razdragani katolici kad slave obitelj i Boga."

U međuvremenu otvorena je Facebook stranica podrške Matiji Babiću.