Frederick Swinnen
0

"Materijali o trgovini ljudskim organima na Kosovu uništeni su 2005."

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Savjetnik glavnog tužioca Haškog tribunala (ICTY) Frederick Swinnen izjavio je u četvrtak da su materijali prikupljeni tokom istraživanja trgovine ljudskim organima otetih na Kosovu uništeni 2005. godine jer je tužilaštvo ocijenilo da ne može da ih koristi kao dokaze.

Swinnen je u izjavi za televiziju B92 naveo da su ipak svi materijali fotografisani i snimljeni, kao i da su s njima bili upoznati svi koji su bili uključeni u slučaj.

Po njegovim riječima, Haag je 2005. godine djelomično bio uključen u istragu kako bi utvrdili da li te materijale mogu da koriste za slučajeve koji su se vodili u Tribunalu.

On je dodao da je tada odlučeno da se materijali unište jer ne može da se napravi veza između njih i aktuelnih slučajeva u Tribunalu.

  • 'Nije na meni da komentarišem zašto je to urađeno, mogu samo da primjetim da smo 2005. godine uvidjeli da taj materijal nije mogao da se koristi kao dokaz u slučajevima, čuvali smo ga neko vrijeme, ali nismo mogli ga držimo ovdje, kazao je Swinnen.

Specijalni izvjestilac Vijeća Evrope Dick Marty je u intervjuu za NIN izjavio je da ne optužuje Haški tribunal za zavjeru, ali da misli da je taj sud počinio grešku, uništivši dokaze iz istrage vođene 2004. godine, u mjestu Ripe u blizini Burela u Albaniji.

  • To svakako nije normalan postupak ni u jednom tribunalu u svijetu. Kada prikupljate dokaze i mislite da nemate neophodan dokaz ili nemate odgovarajuću nadležnost da nastavite istragu, dokaz se nikada ne uništava, pogotovo kada nije došlo do njihovog zastarjevanja. Dokazi se čuvaju, jer se u datom trenutku kasnije mogu pojaviti novi koji će dati drugačiji značaj starim, rekao je Marty.