Kosovo
0

Masovni dolazak pripadnika EULEXA-a

FENA
Ovoga tjedna počinje masovniji dolazak pripadnika misije Europske unije EULEX, zadužene za područje vladavine zakona na Kosovu, te bi do kraja tjedna trebalo pristići oko sto pripadnika misije, većinom policajaca, objavili su u srijedu kosovski mediji.

Dolazak europskih policajaca, sudaca, tužitelja i carinika u većim skupinama nastavit će se i dalje kako bi se do kraja godine kompletirala cjelokupna misija EULEX-a. Do sada je na Kosovo stiglo 300 pripadnika EULEX-a od ukupno 2000, koliko je predviđeno u sastavu misije koju će činiti pripadnici iz svih zemalja članice EU.

Dužnosnici EULEX-a, prenose prištinski mediji, istaknuli su kako će poduprijeti izgradnju neovisnog i multietničkog pravosudnog sustava na Kosovu. Suci i tužitelji iz zemalja EU najavili su, nakon susreta s kosovskom ministricom pravosuđa Nekibom Keljmendi, punu suradnju s kosovskim vlastima.

Šef Odjela za pravosuđe EULEX-a Alberto Perduka izjavio je kako EULEX neće formirati paralelni sudski sustav, već će pomoći Kosovu da izgradi neovisno, jedinstveno i multietničko pravosuđe.

Perduka je u vezi s funkcioniranjem pravosuđa na sjeveru Kosova, nastanjenog većinski Srbima, rekao da će EULEX i na tom području dati svoj doprinos iako tamo postoji politički problem.