Regija
0

Marku Miškoviću uz garanciju od 3,3 miliona eura ukinut kućni pritvor

FENA
Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs
Marku Miškoviću, sinu srbijanskog tajkuna Miroslava Miškovića, osumnjičenog zajedno s ocem za kriminal u privatizaciji, u ponedjeljak je skinut elektronski nadzor i ukinut kućni pritvor nakon polaganja garancija od 3,3 miliona eura za odbranu sa slobode, potvrdila je Uprava za izvršenje kaznenih sankcija.

Marko Mišković proveo je u kućnom pritvoru šest mjeseci, a ranije u ponedjeljak dao je izjavu pred specijalnim sudom u Beogradu i obećao da se neće skrivati i bježati, te da će se odazivati svim pozivima suda. Izjavi je prethodilo polaganja garancije od 3,3 miliona eura upisom hipoteke na nekretnine, o čemu je Mišković sudu predočio dokaze.

Sud je prihvatio da se kućni pritvor zamijeni garancijom tj. hipotekom na poslovni prostor u središtu Beograda.

Miškoviću je, uz prihvaćanja garancije, zabranjeno da napušta Srbiju i oduzet mu je pasoš, a imat će obavezu da se svakog prvog radnog dana u mjesecu javlja policiji.

Sin vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića uhapšen je zajedno s ocem i još osam osoba u decembru 2012. u okviru istrage o privatizaciji cestovnih poduzeća kojima je, po optužnici, učinjena šteta od oko 154 miliona eura, a državnom budžetu Srbije za 4,3 miliona eura.

Miroslav Mišković je 23. jula, nakon garancija od 12 miliona eura, rekordnog u srbijanskom pravosuđu, pušten na slobodu iz pritvora u kojem je bio od decembra prošle godine. Njegova kompanija Delta holding uplatilo je prethodno u sudski depozit dinarsku protuvrijednost od 12 miliona eura, ali pred Specijalnim sudom za organizirani kriminal izjavio je da će se odazivati sudskim pozivima i privremeno mu je oduzet pasoš, te zabranjeno da napušta boravište.

Pripremno ročište u procesu protiv Miškovića, njegovog sina i ostalih optuženih trebalo bi početi 14. oktobra.

Miroslav Mišković vlasnik je “Delta holdinga”, poslovnog sistema koji je do prošle godine zapošljavao 25.000 ljudi i ostvarivao tri milijarde eura ukupnog prihoda, a danas ima oko 7.700 zaposlenika i jedna je od pet najvećih kompanija u Srbiji.