Regija
0

Markač stigao u Nizozemsku

FENA
General Mladen Markač stigao je danas redovitom linijom Croatia Airlinesa u Amsterdam, gdje su ga preuzeli predstavnici nizozemske policije i Haškog suda i prebacili ga u pritvor u Scheveningen.

Haški je sud u petak izdao nalog za trenutačno uhićenje i prebacivanje Markača u Haag nakon što je hrvatski general prekršio uvjete boravka na privremenoj slobodi sudjelovanjem u lovu na Bilogori 22. prosinca u društvu ministra policije Ivice Kirina. Kirin je u subotu zbog toga podnio neopozivu ostavku.

Markač je u subotu oko 14 sati bio uhićen u Zagrebu temeljem naloga dežurnog suca Haškog suda i odveden na zagrebački Županijski sud gdje ga je dežurni istražni sudac izvijestio o tom nalogu, te izdao rješenje da ga se pritvori. Nakon toga je do odlaska u Haag Markač vraćen u kućni pritvor.

Markač je prema informaciji njegova odvjetnika Gorana Mikuličića otputovao u Haag u pratnji dviju osoba iz Interpolova odjela u Hrvatskoj.

Prema priopćenju Haškog suda hrvatske su vlasti u petak potvrdile da je Markač 22. prosinca sudjelovao u lovu na Bilogori kao i da je izrazio žaljenje zbog svog postupka.

Odlukom kojom je naređeno Markačevo uhićenje i prebacivanje u Haag, dežurni sudac Haškog suda Frederik Harhoff nije suspendirao Markačevu privremenu slobodu, nego ju je ukinuo, pa bi obrana hrvatskog generala morala ponovno podnijeti zahtjev za puštanjem na privremenu slobodu.

Odvjetnik Mikuličić objasnio je kako u ovom trenutku pravna situacija nije potpuno jasna jer odluku prvostupanjskog vijeća, kojom je Markač bio pušten na privremenu slobodu, može prema pravilima Haškog suda ukinuti ili to isto vijeće ili Žalbeno vijeće, dok ovlasti dežurnog suca nisu tako jasno definirane.

Mikuličić je kazao kako proučava pravnu praksu u takvim slučajevima i proceduru koju je slijedio drugi dežurni haški sudac Wolfgang Schomburg a koji je nedavno u slučaju "Delić" donio odluku da bosanski general Rasim Delić, iako je prekršio uvjete boravka na privremenoj slobodi, ostane u BiH tijekom blagdanske zimske stanke u suđenju.

Sljedeća statusna konferencija u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" održat će se 18. siječnja sljedeće godine.

Markač je na privremenoj slobodi od 2. prosinca 2004. i od tada se dva puta vraćao u Haag kako bi sudjelovao na ročištima.

Optužen je, zajedno s generalima Antom Gotovinom i Ivanom Čermakom, za zločine počinjene tijekom operacije "Oluja".