Jedinica za dijasporu
0

Marinko Pejić iz Sarajeva kandidat za Sabor RH

Sarajevo-x.com
Mladen zeljko i Marinko Pejić
Mladen zeljko i Marinko Pejić
Prof. dr. sc. Marinko Pejić iz Sarajeva kandidat je HSLS-a iz Bosne i Hercegovine za zastupnika u Saboru Republike Hrvatske u XI. izbornoj jedinici (dijaspori), a nositelj liste je dr.sc. Mladenko Zeljko, nastanjen u Zagrebu, a rodom iz Širokog brijega.

U XI. izbornoj jedinici za dijasporu zastupnike u Saboru Republike Hrvatske biraju hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a državljani Republike Hrvatske koji prebivalište imaju na području Bosne i Hercegovine moći će glasati na 30 glasačkih mjesta u Bosni i Hercegovini.

"Iako HSLS nema svoju podružnicu u BiH, na kandidacijskoj listi HSLS-a za dijasporu nalazi se prof. dr. sc. Marinko Pejić iz Sarajeva. Moram naglasiti da je ovo jedina kandidacijska lista za predstojeće izbore na kojoj prva tri mjesta zauzimaju doktori nauka. Naime, dvije najvažnije teme koje HSLS stavlja u prvi plan su ekonomija i obrazovanje. Na postojećem ekonomskom modelu ne može se zasnivati oporavak gospodarstva, a investicije u obrazovanje i znanje dugoročna su mjera ozdravljenja gospodarstva", ističe dr. sc. Mladen Zeljko.

Prof. dr. sc. Marinko Pejić je kazao da je dosadašnja politika HDZ-a u Hrvatskoj i BiH bila neprimjerena za bosanskohercegovačke Hrvate i državu BiH, posebno za Hrvate u Sarajevu, Bosanskoj Posavini i središnjoj Bosni.

"Bosanskohercegovački Hrvati svoju budućnost moraju graditi zajedno s drugim konstitutivnim narodima i svim građanima BiH. Iako nisam član HSLS-a, prihvatio sam poziv Dražena Budiše da se kandidiram na ovu listu i to mi je izuzetna čast. Ovo je prigoda i da se prisjetim prijateljstva i dobre suradnje s pokojnim Vladom Gotovcem, koji je bio aktivist HSLS-a. U ratnom razdoblju pomagao je bosanskohercegovačkim Hrvatima u Zagrebu, a HKD "Napredak" je bio, bez novčane naknade, smješten u prostorijama Matice hrvatske, koju je tada predvodio Vlado Gotovac", kazao je prof. dr. sc. Marinko Pejić koji ističe da u narednom razdoblju treba jačati saradnju između prijateljskih država Hrvatske i BiH.

Inače, prof. dr. sc. Marinko Pejić predaje matematiku i metodiku matematike na Univerzitetu u Sarajevu i Sveučilištu u Zagrebu. Početkom devedesetih godina prošloga stoljeća uključio se u proces demokratizacije u BiH te je obnašao dužnost potpredsjednika Općine Ilidža. Uoči početka rata u BiH sudjelovao je u organiziranju pokreta otpora u Sarajevu, a 1992. godine izabran je za predsjednika HVO Sarajevo. Te godine bio je nominiran za ministra obrane RBiH. Bio je član Osnivačkog odbora Sabora Hrvata u BiH, održanog u 1994. godine u Sarajevu. Od 2001. do 2005. godine obnašao je dužnost pomoćnika ministra obrazovanja Kantona Sarajevo za visoko obrazovanje. Autor je mnogobrojnih naučnih radova te univerzitetskih, srednjoškolskih i osnovnoškolskih udžbenika.