Regija
0

Maratonska sjednica u Skoplju

FENA
Vladajuća koalicija u Makedoniji riješena je da ide na prijevremene izbore, usprkos tome što predsjednik Crvenkovski tvrdi da trenutno u zemlji ima "važnijeg posla".

Makedonsko Sobranje je, naime, zasjedalo gotovo čitavu noć između četvrtka i petka - poslanici su debatirali o prijedlogu da se raspusti parlament i da se raspišu prijevremeni parlamentarni izbori.

Sjednica se nastavlja u petak, a već je izvjesno da taj prijedlog podržavaju i stranke vladajuće koalicije i jedna albanska stranka koja nije u vladi.

Predsjednik Branko Crvenkovski kasno je u četvrtak uvečer u parlamentu apelirao na poslanike da se ne ide na parlamentarne izbore, već da se pažnja usmjeri na rješavanje spora sa grčkom oko imena Makedonije.

"Uvijek će biti vremena za izbore, ali ga neće biti za propuštene šanse", rekao je Crvenkovski.

Bez kompromisa sa Grčkom, rekao je on, neće biti ulaska u NATO,Evropskoj uniji.

Premijer Nikola Gruevski, međutim, kaže da ima dosta razloga za prijevremene izbore, a da je glavni neefikasnost postojećeg saziva Sobranja - što ga, kako je naglasio, sprječava da ispuni obećanja koja je dao građanima.

Branko Đorđevski, pomoćnik glavnog urednika lista "Dnevnik" iz Skoplja, za BBC govori o tome zašto je Nikola Gruevski odlučio da ide na prijevremene izbore samo sedmicu dana nakon što Makedonija na samitu NATO-a u Bukureštu nije dobila poziv da se pridruži tom vojnom savezu.

"Premijer želi da iskoristi taj interval poslije samita u Bukureštu, kada su mu pozicije, bar prema anketama, dobrostojeće. Svjestan je da vrijeme ne radi za njega i želi da pokuša ponovo da dobije izbore, i tako dobije još četiri godine na vlasti", kaže Đorđevski za BBC.

Raspisivanjem izbora Gruevski također želi da ispravi grešku koju je napravio prije dvije godine, kada je formirao vladu sa Demokratskom partijom Albanaca, koja u Sobranju ima manje poslanika od druge albanske stranke u Makedoniji - Demokratske unije za integracije.

To je, kako objašnjava Đorđevski, otežalo rad parlamenta.

"Prema ustavu Makedonije, zakoni o etničkim zajednicama donose se isključivo sa većinom glasova poslanika iz jedne etničke zajednice, koja nije većinska u zemlji. Sada, kada je ta stranka u opoziciji, zakoni nisu mogli da se donose dovoljno velikom brzinom, kako je premijer očekivao", navodi on.

Koliko, međutim, premijer Nikola Gruevski računa da će mu na izborima pomoći to što je u pregovorima sa Grčkom oko imena makedonske države bio prilično tvrd?

Dugo je, naime, makedonski premijer odbijao bilo kakvu promjenu imena, da bi se na kraju ipak saglasio sa prijedlogom Republika Makedonija (Skoplje) - koji onda nisu prihvatili Grci.

Sada, kada su u Makedoniji uzburkane emocije zbog toga što je Grčka spriječila prijem zemlje u NATO, Gruevski računa na to da ga birači doživljavaju kao odlučnog branioca ustavnog imena zemlje, kaže Đorđevski za BBC.

"Ja mislim da je Gruevski mnogo ranije donio odluku da će ići na izbore i gradio imidž nepopustljivog borca za ustavno ime države - računajući da će to koristiti u kampanji. Međutim, ako se u posljednjem momentu saglasite s nekom promjenom, ne znam na osnovu čega ćete optuživati opoziciju da je ona zapravo bila saglasna sa promjenom imena?", pita se Đorđevski na kraju razgovora za BBC.

Sobranje, kako su najavili mediji u Makedoniji, nastavlja svoje "maratonsko zasjedanje" u petak tokom dana.