Regija
0

Manja izlaznost u odnosu na prvi krug predsjedničkih izbora u Sloveniji

SRNA
U drugom krugu predsjedničkih izbora u Sloveniji do 16.00 sati glasalo je 30,8 posto birača, što je manji odziv nego u prvom krugu.

Prema podacima Državne izborne komisije, najveći odziv je u Ljubljani 30,86 posto, dok je u Mariboru glasalo 28 posto.

Očekuje se da bi odziv mogao da bude 41 posto, što je manje nego u prvom krugu kada je glasalo 48 posto građana Slovenije.

Oko 1.700.000 glasača bira danas između dosadašnjeg predsjednika Danila Tirka i pobjednika prvog kruga, donedavnog premijera Boruta Pahora.

Prvi put u istoriji Slovenije oba predsjednička kandidata pripadaju lijevoj političkoj opciji, a, prema posljednjim istraživanjima, Pahora podržava 55 posto građana, a Tirka 24 posto.

Tirk je, nakon što je glasao, rekao da ne želi da predviđa ishod izbora, ali da je optimista.

On je istakao da vlada mora da sluša volju naroda, a ne da ga zastrašuje, javila je slovenačka agencija STA.

Pahor je izjavio da ima "dobar predosjećaj" kada je u pitanju ishod drugog kruga predsjedničkih izbora, ali je dodao da glasanje još nije završeno i da još ništa nije odlučeno.

"Današnji eventualni izborni uspjeh neće biti moj, već uspjeh nekoga ko je ustao kako bi sa drugima ujedinio snage i izborio se sa ovim pitanjima, kako bismo ostali u srcu zdrave i razvijene Evrope", rekao je Pahor.

Govoreći o gotovo svakodnevnim protestima u slovenačkim gradovima zbog nezadovoljstva korumpiranošću političara i socijalno-ekonomskom situacijom, Pahor je rekao "da bi želio da te demonstracije razumije kao izraz nezadovoljstva".

Oko 3.300 glasačkih mjesta bit će zatvorena u 19.00 sati, a prvi nezvanični rezultati izbora se očekuju oko 20.30.

Na ishod izbora neminovno će uticati velike demonstracije koje ovih dana potresaju Sloveniju, jer su kandidati u svojim posljednjim javnim nastupima morali i njima da se pozabave.

Osim toga, pojavili su se i pozivi da se predajom nevažećih listića, danas, demonstrira i odbacivanje oba kandidata kao dijela kritikovane cijele političke scene Slovenije.

U Mariboru su za sutra najavljene nove demonstracije revoltiranih Slovenaca.