Stjepan Mesić
0

'Male zemlje mogu biti uspješne ako se drže međunarodnih principa'

FENA
Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je danas kako "male zemlje mogu biti uspješne samo ako se drže principa u međunarodnim odnosima, ali i kvalitete u svom prostoru".

"Možemo biti kvalitetniji od drugih, nismo veliki kao neke druge zemlje, ali među malima smo na samom vrhu", rekao je Mesić na 10. međunarodnom simpoziju kvalitete i procesnog upravljanja.

Istaknuo je da teškoća ima u cijelom svijetu te da je kriza iz Amerike došla i do nas, što samo dokazuje da je model liberalnog kapitalizma došao do vrhunca i svijet treba druga rješenja.

"Treba tražiti regulatore jer, ako ih nema, doživjet ćemo nove recesije. Republika Hrvatska i društvo moraju izvući pouku da bi lakše rješavali izazove pred kojima se nalazimo", rekao je Mesić, dodajući da je recesija opomena iz koje se možemo izvući.

Po njegovim riječima, društvo znanja i kvalitete može sve i zbog toga treba raditi na razvijanju, a ne zatvarati oči. On misli da će se s udruživanjem EU i otvaranjem novih granica isključiti motiv rata, "radit će se na novom okruženju i udruživanju resursa, zbog čega će udružena Evropa biti najveći partner SAD-u".

"Evropa je umorna od udruživanja, mi smo umorni od pregovora, ali Evropa je naša budućnost", završio je hrvatski predsjednik Mesić.