Regija
0

Makedonski parlament preporučio vladi da prizna nezavisnost

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Makedonski parlament je kasno sinoć u Skoplju usvojio rezoluciju kojom preporučije Vladi da prizna nezavisnost Kosova i Metohije.

Većina poslanika, 88 od ukupno 120, glasala je za rezoluciju koju su podnijele tri parlamentarne stranke Albanaca, Demokratska unija za integraciju, Demokratska partija Albanaca i Nova demokratija.

Jedan poslanik je bio protiv, a poslanici najveće opozicione stranke Socijaldemokratskog saveza su se uzdržali.

Više od devet sati opozicija je pokušavala da ubijedi vladajuću većinu da je priznavanje država u nadležnosti izvršne vlasti, a ne Sobranja, pa je tražila od vlade da da prijedlog po kome će Parlament odlučivati.

Predstavnici vladajuće stranke premijera Nikola Gruevskog i albanskih stranaka branili su odluku o priznavanju Kosova činjenicom da je “demarkacija sjeverne granice u završnom procesu u skladu s planom Marttija Ahtisaarija”, kao i “strateškim opredjeljenjem suverene i samostalne Republike Makedonije da gradi i razvija dobrosusjedske odnose kao garanciju za stabilnost regiona i šire i insistirajući na otvorenoj i realnoj perspektivi za ubrzano integriranje svih zemalja i naroda u EU”.

Većina nije prihvatila niti jedan od tri amandmana koje je podnijela opozicija, a kojima se priznavanje Kosova uslovljava završavanjem demarkacija sjeverne granice, da Kosovo prizna Makedonija pod ustavnim imenom i da kosovske vlasti zaštite manjinu Goranaca, prenio je Tanjug.

Najavljeno je da će vlada održati hitnu sjednicu na kojoj će biti donesena odluka da Makedonija prizna Kosovo kao nezavisnu državu.