Regija
0

Makedonska vlada predložila hemijsku kastraciju pedofila

FENA
Makedonska vlada predložila je hemijsku kastraciju za osuđene pedofile i nacrt zakona poslala parlamentu na usvajanje, rekao je jučer portparol Aleksandar Gjorgijev.

"Vlada je usvojila novi nacrt zakona koji bi povećao kazne za pedofile i uveo hemijsku kastraciju", rekao je Gjorgijev za AFP.

Datum debate i glasanja u parlamentu tek treba da bude utvrđen.

Ministar policije Dime Spasov rekao je da bi se hemijska kastracija (lijekovi koji smanjuju seksualnu aktivnost), obavljala u specijalizovanim ustanovama svakih šest mjeseci, nakon što prestupnik odsluži zatvorsku kaznu.

Prema nacrtu zakona, prvi put osuđeni pedofili mogli bi da biraju kaznu hemijsku kastraciju umjesto umanjene zatvorske kazne, dok bi počinioci-povratnici automatski bili podvrgnuti proceduri.

Rusija, Danska i Poljska su među zemljama koje su uvele hemijsku kastraciju.

Nacrt zakona takođe uključuje povećanje vremenskih kazni zatvora za počinioce, s maksilmalnom kaznom doživotnog zatvora za najgore seksualne zloupotrebe djece.

"Ključni cilj ovih izmjena zakona je zaštita djece od najužasnijih nedjela", rekao je Spasov.

Prošle godine, Makedonija je postala prva balkanska zemlja koja je objavila preko interneta spisak osuđenih zatvorenika, sa slikama, imenima i adresama onih koji su pušteni iz zatvora.

Od 2004. godine u Makedoniji je više od 230 ljudi osuđeno za seksualno zlostavljanje djece i maloljetnih osoba.