Regija
9

Makedonska policija objavila nove snimke hapšenja terorista iz Kumanova

Piše: E. F.
Makedonska policija objavila je snimak na kojem se vidi predaja grupe od desetak terorista u naselju Tode Mendol u Kumanovu. Dvojica lidera albanske grupe su ubijena. Policija je pronašla oružje koje su oteli iz karaule Gošince. Jedan od zatvorenika je, navodno, pobjegao.

Prema pisanjima makedonskih medija, Mirsad Ndrecaj, "komandant NATO" i Rizaj Beg "komandant Begu" su najverovatnije ubijeni tokom policijske akcije u Kumanovu. Ndrecaj je identifikovan na osnovu dokumenata koji su kod njega pronađeni, tvrdi portal Alsat-M.

Kosovska tajna služba i kosovska policija objavili su dosijee ove dvojice bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova u kojima se navodi da su Ndrecaj i Beg, mimo zakona, nosili oružje i bili predmet istraga zbog navodnih otmica i organizovanog kriminala.

Takođe, protiv Ndrecaja su podnijete prijave zbog nanošenja tjelesnih povreda i prijetnji.

Podsjećamo, u policijskoj akciji koja se dogodila u jutarnjim satima 9. maja, između makedonske policije i oružane grupe, živote je izgubilo osam policajaca, a 37 je povrijeđeno.

Akcija makedonske policije rezultirala je eliminisanjem 14 pripadnika oružane grupe, dok ih se 30 predalo.

Vlada Makedonije odlučila je isplatiti odštetu porodicama poginulih policajaca, povrijeđenim policajcima, a novčane nagrade će biti dodijeljene pripadnicima policije koji su učestvovali u akciji te medicinskom osoblju.

Građanima čiji su domovi oštećeni ili uništeni također će biti nadoknađena šteta nakon što državna komisija procijeni štetu, saopšteno je iz Vlade Makedonije.