Bez žrtava
0

Makedoniju uzdrmalo 70 zemljotresa

FENA
Serija od oko 70 snažnih potresa uzdrmala je jugoistočni dio Makedonije, a potresi su se osjetili i na jugu Srbije, saopćile su seizmološke stanice.

Najsnažniji potres, jačine 5,4 stepena po Rihterovoj skali, registrovan je u nedjelju u 18.17 sati u regionu Valandova, ali žrtava nije bilo.

Makedonski mediji su javili da su građani Strumice, Valandova, Dojrana i Đevđelije izašli na ulice, ali da je situacija najalarmantnija u selu Bašiboz, kod Valandova, gdje, navodno, ima i srušenih kuća, ali bez žrtava, prenosi u ponedjeljak Tanjug.

Mreža seizmoloških stanica u Srbiji registrovala je u nedjelju poslijepodne niz potresa u regionu Valandova, koji su se osjetili i na jugu Srbije.

Grčka agencija ANA javila je da je potres jačine 5,1 stepen Rihterove skale registrovan u nedjelju u blizini Soluna. Geofizička laboratorija Univerziteta Aristotel u Solunu saopćila je da je epicentar potresa bio 70 kilometara sjeverno od Soluna, u blizini granice s Makedonijom.

Ranije u toku dana registrovano je više potresa čiji je epicentar bio na istom području, a najjači je bio u toku popodneva i njegova je jačina bila 4,1 stepen Rihterove skale.