Regija
0

Makedonija: Zatvoreni granični prelazi prema Grčkoj

FENA
Svi granični prelazi prema Grčkoj su od jutros u šest sati do 24. oktobra zatvoreni zbog desetodnevnog štrajka grčkih carinika.

Granični prelazi na makedonsko - grčkoj granici, Bogorodica, Medžitlija i Stari Dojran su zatvoreni za sva vozila i granica se može preći jedino pješke.

Najfrekventni makedonski granični prelaz ka Grčkoj Bogorodica je prazan i jedino s obje strane granice su taksisti koji prevoze građane koji pješke prelaze granicu.

U petak oko podne, grčke pogranične službe dozvolile su da tridesetak automobila pređe granicu, bez objašnjenja, što je iznenadilo i makedonske pogranične službe. Kako su izjavili nadležni s makedonske strane nisu dobili obavještenje za ovu odluku i ne znaju da li će to biti praksa u u sljedećih 10 dana.

Makedonske pogranične službe apeliraju na sve građane da odgode radne obaveze i turistička putovanja u Grčku sljedećih dana dok traje štrajk.

Prema objašnjenju grčkih pograničnih službi, narednih 10 dana biće zatvoreni svi granični prelazi sa zemljama koje nisu članice EU.

Do 24.oktobra, u Grčku će se ulaziti jedino preko Bugarske.