Regija
0

Makedonija u subotu dobija novi parlament

FENA
Konstitutivna sjednica novog saziva makedonskog parlamenta sazvana je za subotu, 21. juna, i na njoj će biti verificirani mandati poslanika na osnovu rezultata izbora održanih 1. juna.

Sjednicu je sazvao predsjednik prethodnog saziva skupštine Ljubiša Georgijevski.

Na parlamentarnim izborima najviše poslaničkih mjesta - 63, osvojila je koalicija "Za bolju Makedoniju" koju predvodi VMRO-DPMNE, zatim Koalicija za Evropu "Sunce", koju predvodi Socijaldemokratski savez - 27 mandata.

Slijede dvije albanske partije - Demokratska unija za integraciju sa 18 mandata i Demokratska partija Albanaca sa 11 mandata.

U parlament je ušla i Partija za evropsku budućnost, sa jednim poslaničkim mjestom.

U Državnoj izbornoj komisiji kažu da moguće da, nakon ponovljenog glasanja na četiri biračka mjesta 29. juna, dođe do promjene jednog mandata.

Prema makedonskom ustavu, od trenutka konstituiranja parlamenta, počinju da teku rokovi za formiranje nove vlade. Šef države u roku od 10 dana od konstituiranja skupštine povjerava mandat za sastavljanje vlade stranci koja je na izborima dobila većinu.

Mandatar u roku od 20 dana od dobijanja mandata, podnosi parlamentu svoj program i predlaže sastav vlade, a predsjednik parlamenta u roku od 15 dana zakazuje sjednicu na kojoj će se izabrati vlada, javio je Tanjug.

Prema svim predviđenim rokovima, Makedonija treba da dobije vladu do 6. augusta.