Regija
48

Makedonija: Smijenjeni muftija sa pristalicama blokirao Islamsku zajednicu, reis navodno otet

Klix.ba
Foto: AFP (Reis Redžepi)
Foto: AFP (Reis Redžepi)
Smijenjeni skopski muftija Ibrahim Šabani i bivši generalni sekretar Islamske zajednice u Makedoniji Afrim Tahiri, zajedno sa svojim pristalicama, danas su blokirali sjedište Islamske zajednice u Makedoniji.

Oni su po upadu obavijestili javnost da će privremeno upravljati Islamskom zajednicom, a izuzeti su i pečati. Prilikom upada, navodno je otet i makedonski reis Sulejman Redžepi.

Makedonski mediji su javili i da nije poznato gdje se nalazi reis Sulejman Redžepi, a u međuvremenu je na njegovom Facebook profilu objavljena informacija da su ga praktično otele naoružane osobe koje ga drže na nepoznatoj lokaciji.

Sukob između muftije Tahirija i reisa Redžepija traje već duže vrijeme. Reis Redžepi je prošle srijede reizabran na tu funkciju, a nakon čega je smijenio muftiju i generalnog sekretara. Međutim, oni smatraju kako je sjednica na kojoj je izvršen reizbor održana nelegalno.

Kako pišu makedonske Vesti, ispred sjedišta Islamske zajednice u Skoplju trenutno se nalazi policija, a unutar zgrade su pristalice muftije Tahirija.

Osobe koje su upale u sjedište Islamske zajednice navodno su naoružane, a iz zgrade se čuju pucnji.

Prije nekoliko dana navodno je došlo i do fizičkog sukoba između muftije i reisa.