Regija
67

Makedonija preko svoje teritorije pustila hiljade izbjeglica, sve ih više pristiže u Srbiju

Klix.ba
(Foto: EPA)
Oko 1.000 izbjeglica ukrcalo se danas u poslijepodnevnim satima u dva voza te su iz Makedonije krenuli prema Srbiji. Sinoć i rano jutros, autobusima i vozovima, prema Srbiji prebačeno je još nekoliko hiljada izbjeglica.

Nakon četverosatnog putovanja iz Đevđelije oni su stigli na željezničku stanicu u Tabanovcima na makedonsko-srbijanskoj granici.

Tu su izbjeglice imale priliku da se odmore te im je podjeljena hrana i voda. Crveni križ je svim osobama pružio neophodnu pomoć, a povrijeđenima je ukazana prva pomoć.

Većina izbjeglica nije se zadržala u Tabanovcima već su odmah, autobusima, taksijima ili pješke, krenuli prema teritoriji Srbije. Većina ih nastavlja svoj put prema Preševu gdje se privremeno smještaju u prihvatni centar u tom gradu.

U Đevđeliji je ostao manji broj izbjeglica a novi voz se očekuje u 17 sati. Također, smanjen je i broj makedonske policije i vojske.

U Preševu je trenutno oko pet hiljada migranata koji su tokom noći i danas stigli iz Makedonije. Od tog broja, u Prihvatnom centru je hiljadu ljudi, a u kampu u Miratovcu oko četiri hiljade izbjeglica.

Kako javlja dopisnik RTS-a, u Centru je velika gužva, kao i na ulici. Izbjeglice čekaju u redovima, najviše je muškaraca, ali je i dosta žena, trudnica i djece. Oni su vidno iscrpljeni, umorni, ima povrijeđenih i bolesnih. Jedna žena se porodila u kampu u Miratovcu.

Izbjeglice dobijaju svu potrebnu pomoć, ali nestaju zalihe hrane i druge potrepštine.

U Prihvatnom centru je sve organizovano jer su bili spremni na veći broj ljudi.

Policijski službenici su, prvi put od otvaranja Centra, radili cijelu noć i izdavali potvrde izbjeglicama. Procedura je takva da oni, čim dobiju papire, autobusima kreću ka Beogradu.

Preševo je danas posjetio ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić koji je rekao da je na polju u Miratovcu formiran još jedan veliki kamp za prihvat izbjeglica sa Bliskog istoka koji iz Makedonije prelaze u Srbiju.