Regija
22

Makedonija: Policija traga za naoružanom grupom u Kumanovu, poginula tri policajca

Klix.ba
(Foto: Almakos.com)
Od jutros je u Kumanovu stanje pripravnosti. U jutarnjim satima su se čule detonacije, pucnjave i helikopteri koji nadlijeću grad. Dvije naoružane grupe su rano jutros zauzele izlaz iz grada, nakon čega je započela razmjena vatre sa policijom. Policija trenutno pokušava da pronađe i eliminiše napadače.

Nezvanično, radi se o grupi koja broji od 50 do 70 ljudi, navodno su bili smješteni u privatnoj kući, nakon čega su ih pripadnici MUP-a opkolili, napali i rastjerali te se trenutno traga za njima. Blokirano je kompletno naselje, a prema neslužbenima informacijama, ima poginulih i povrijeđenih civila i policije.

U policijskoj akciji je ranjeno 12 policajaca, od kojih su trojica preminula u bolnici.

Situacija je dramatična i vlada velika uznemirenost kod građana, a neki građani napuštaju svoje domove.

Gradonačelnik Kumanova Zoran Damjanovski je u izjavi za Novu TV rekao da je situacija dramatična u gradu, ali je pozvao građane da ostanu mirni i prisebni te da ne podlegnu provokacijama.

"Pokušao sam da se probijem do dijela gdje su sukobi, ali mi policija nije dopustila zbog sigurnosnih razloga. Apelujem na građane da ostanu mirni, da sačuvaju prisebnost, da se ne uključuju ni u kakve grupe zbog etničkih podijela. Svi kontakti sa političkim partijama i građanskim organizacijama, posebno albanskim, govore da niko ne daje podršku ovoj grupi kao i da kriza treba da se završi eliminacijom članova grupe i vraćanjem mira i sigurnosti građanima Kumanova", izjavio je gradonačelnik Damjanovski.