Regija
0

Makedonija: Izbori se ponavljaju na 25 izbornih mjesta

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Državna izborna komisija donijela je odluku o poništavanju i ponovnom održavanju izbora na 25 izbornih mjesta u Makedoniji, na kojima je zbog raznih neregularnosti na nedjeljnim parlamentarnim izborima prekid glasovanja trajao više od tri sata, objavljeno je u srijedu u Skoplju.

Ponovljeni izbori održat će se 15. lipnja, a broj mjesta na kojima se izbori ponavljaju nije konačan, jer slijedi razmatranje prigovora političkih stranaka.

Glasovanje će biti ponovljeno na 19 biračkih mjesta u sjeverozapadnoj Makedoniji i na svih 6 biračkih mjesta u skopskoj općini Aračinovo, gdje se u nedjelju dogodilo ubojstvo, priopćio je glasnogovornik Komisije Zoran Tanevski.

Do zakonskog roka u Državnu izbornu komisiju stiglo je 58 prigovora. Najviše ih je uputila pobjednička koalicija VMRO-DPMNE - 28, Demokratska partija Albanaca 15, Demokratska unija za integraciju 13 i koalicija Socijaldemokratskog saveza 1. Prigovori se odnose na više biračkih mjesta, a rok za njihovo razmatranje je 48 sati od podnošenja, izvijestio je Tanevski.

Zbog izazivanja nereda na nedjeljnim izborima, u kojima je jedna osoba poginula, a devetero ranjeno, policija je privela 28 ljudi, a za osmoricom su izdane tjeralice. Kod privedenih je pronađena veća količina oružja, priopćila je policija.

Oporbena Demokratska unija za integraciju, jedna od dviju najjačih albanskih stranaka, objavila je priopćenje u kojem ocjenjuje kako su nedjeljni izbori u potpunosti nelegitimni te je za četvrtak najavila je veliki prosvjed u Skoplju. Demokratska unija za integraciju dobila je na nedjeljnim izborima 11 posto glasova, a rivalska Demokratska partija Albanaca 10 posto, no s obzirom na ponavljanje izbora, rezultati tih stranaka još uvijek nisu konačni.