Regija
0

Makedonija: Birališta zatvorena, Solana za nove izbore u jedinicama obilježenima nasiljem

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Birališta su zatvorena u 19 sati u nedjelju u Makedoniji koja je izašla na prijevremene parlamentarne izbore, no zbog nasilja s jednom poginulom osobom i devet ranjenih, prvi diplomat Europske unije poziva na ponavljanje izbora u jedinicama gdje su se dogodili incidenti.

"Javier Solana poziva na mir i traži da se novi izbori organiziraju na biralištima gdje su se dogodili incidenti", stoji u priopćenju koje je objavila Cristina Gallach, glasnogovornica visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost.

Policijska ophodnja bila je napadnuta u selu Aračinovu, deset kilometara udaljenom od Skopja, nastanjenom albanskim stanovništvom. Policija je intervenirala u tome selu gdje je u nasilju vezanom uz izbore jedna osoba ubijena, a dvije su ranjene, prema riječima glasnogovornika policije.

U Skoplju je došlo do razmjene vatre između pristaša dviju suparničkih stranaka u četvrti nastanjenoj većinskim albanskim stanovništvom. U tome je incidentu ranjeno pet osoba.

Još dvije osobe ranjene su na drugim lokacijama, priopćila je policija.

Glasovanje je zbog incidenata bilo prekinuto u Aračinovu i na dvadesetak drugih birališta u Makedoniji, kazao je za agenciju AFP Zoran Tanevski, čelnik izbornog povjerenstva.

Na tim bi biralištima glasovanje trebalo biti ponovljeno, no zadnju odluku o tome donijet će izborno povjerenstvo.

Makedonski predsjednik Branko Crvenkovski, Europska unija i diplomatske misije zapadnih zemalja izrazile su žaljenje i zabrinutost zbog incidenata.

Oko 1,7 milijun Makedonaca s pravom glasa bilo je pozvano na birališta kako bi odlučilo kome će povjeriti vođenje zemlje, nakon što se sadašnja vladajuća koalicija u travnju ove godine suočila s blokadom parlamenta i nemogućnošću djelovanja.

Na izborima za 120 mjesta u makedonskom parlamentu Sobranju natjecalo se 1520 kandidata, a glavnu će riječ imati koalicija Za bolju Makedoniju, koju predvodi vladajuća VMRO-DPMNE i Sunce za Europu, pod vodstvom oporbenog Socijaldemokratskog saveza (SDS).

Uz njih, na izborima sudjeluje još 14 stranaka samostalno, među kojima i pet albanskih stranaka te jedna turska i srpska stranka. Među albanskim strankama najžešća borba za glasove Albanaca vodi se između Demokratske partije Albanaca (DPA), člana vladajuće koalicije, te oporbene Demokratske unije za integraciju (DUI).