Regija
0

Mađarska ustupa Srbiji 1-2 milijuna prostornih metara plina

FENA
Srbijanski predsjednik Boris Tadić i mađarski premijer Ferenc Gyurcsany dogovorili su se da će Mađarska Srbiji ustupiti 1 do 2 milijuna prostornih metara plina iz vlastitih zaliha, a isporuka bi trebala početi već u četvrtak poslije podne, prenijeli su beogradski elektronički mediji.

Mađarska će Srbiji isporučiti 1 do 2 milijuna prostornih metara plina, rekao je i premijer Gyurcsany, a prenijela u četvrtak mađarska tiskovna agencija MTI.

Predsjednik srbijanske Vlade Mirko Cvetković najavio je u srijedu, nakon izvanredne sjednice vlade sazvane zbog energetske krize, da će se opskrba plinom normalizirati idućih dana.

Srbija je od Rusije zatražila da joj dio plina dostavlja alternativnim pravcem preko Bjelorusije, izvijestio je Cvetković.

"Taj pravac je preopterećen i radi punim kapacitetom", istaknuo je.

Elektroenergetski sustav stabilan je i dobro funkcionira, a Srbija ima dovoljno mazuta i vlada je preporučila elektrodistribucijama smanjenje rasvjete u gradovima dok se ne riješe problemi s plinom, dodao je.

Iz skladišta u Banatskom Dvoru trenutačno se može izvući samo oko 500.000 kubika plina, a tolika je i dnevna proizvodnja s domaćih polja, rekao je direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

To nije dovoljno čak ni za prioritetne potrošače, pa će i oni postupno morati biti isključivani, rekao je Bajatović.

Ministar energetike i rudarstva Petar Škundrić izjavio je da će ukupni energetski sustav Srbije funkcionirati stabilno u novonastalim prilikama i vjeruje da će isporuka plina Srbiji ponovno početi idućih dana.

Škundrić očekuje da će se rusko-ukrajinski plinski prijepor brzo riješiti i da će Srbija, kao i ostale zemlje u regiji, početi ponovo redovito primati plin.

U međuvremenu je velik broj građana ostao bez grijanja u svojim stanovima.

Najugroženiji su gradovi Novi Sad, Kikinda, Bečej, Pančevo, Jagodina, Kovin, Čačak i Beočin.