Regija
1

Mađarska preuzima nadzor zračnog prostora nad Kosovom

FENA
Sjevernoatlantsko vijeće je zatražilo od Mađarske da se pobrine kako bi se u martu 2013. otvorio zračni promet nad Kosovom i da preuzme nadzor nad njime, objavili su u srijedu mađarski mediji.

Nadzor kosovskog zračnog prostora preuzet će mađarska organizacija za sigurnost zračnog prometa HungaroControl.

Zsolt Nemeth, državni tajnik u mađarskom ministarstvu vanjskih poslova, izjavio je kako je zahtjev da njegova zemlja preuzme nadzor zračnog prometa nad Kosovom "značajan diplomatski uspjeh". Prema njegovim riječima, Mađarska time može konkretno podupirati napore NATO-a u cilju osiguranja zračnog prostora nad Balkanom i tako pridonijeti stabiliziranju toga područja.

Nemeth također smatra da je i u međunarodnom kontekstu "presedan" da zemlja koja nije susjed preuzima upravljanje zračnim prostorom jedne druge zemlje. Dodao je kako je riječ o "potpuno tehničkoj zadaći, koja neće opteretiti mađarski budžet".

Zračni prostor nad Kosovom, koji se već 13 godina ne koristi za zračni promet, trenutno nadzire NATO.

NATO je zatražio od zemalja u okolici da preuzmu tu zadaću, koja je naposljetku dodijeljena Mađarskoj, prenijela je Hina.

Otvaranje kosovskog zračnog prostora za zrakoplovni promet pridonijet će skraćenju plovidbenih putova i smanjenju potrošnje goriva i ispuštanja štetnih plinova.

Direktor HungaroControla Kornel Szepessy izjavio je da će u kosovskom zračnom prostoru nakon njegova otvaranja doći do živog prometa, koji će obuhvaćati 450 do 500 letova dnevno.