Regija
29

Mađarska podiže dvije vrste ograde duž granice sa Srbijom

Klix.ba
Janos Lazar
Janos Lazar
Mađarska vlada odlučila je duž srpsko-mađarske granice, duge 175 kilometara, podići dvije vrste ograde, izjavio je šef kabineta mađarskog premijera Janosa Lazara.

On je na konferenciji za novinare objasnio da će ograda, koja će biti podignuta u području gdje je lako preći granicu, biti visoka tri metra, dubine metar i po, prenosi Blic.

"Ograda, na 2,5 metra udaljenosti od granice sa Srbijom bit će opremljena žicom u skladu sa standardima NATO-a", rekao je Lazar.

Na terenu gdje je pristup granici otežan zbog prirodnog okruženja bit će, kako je naveo, podignuta jednostavnija ograda u dužini od 30 do 40 kilometara.

On je dodao da je Mađarska među zemljama koje su najviše izložene ilegalnoj migraciji i da ograda na granici sa Srbijom treba što prije da bude izgrađena kako bi se zaustavio priliv migranata.

Mađarska vlada saopćila je danas i da očekuje da će do 300.000 imigranata doći u zemlju do kraja 2015. godine, što je oko dva puta više nego što je prethodno očekivano.

U Mađarsku je do sada ove godine stiglo skoro 90.000 imigranata. Većina njih nastavlja put za druge dijelove Evropske unije.