Regija
0

Mađarska kandidat za upravljanje zračnim saobraćajem iznad Kosova

FENA
NATO je izabrao Mađarsku kao uspješnog kandidata koji će upravljati zračnim saobraćajem na Kosovu, saopćilo je danas na pres-konferenciji Ministarstvu za nacionalni razvoj u Budimpešti.

Zsolt Nemeth, ministar vanjskih poslova, rekao je da će ta dužnost najvjerovatnije pripasti kompaniji HungaroControl Zrt. koja će je početi obavljati u proljeće 2013. godine ako ispuni sve potrebne uslove, javila je agencija za odnose s javnošću Press Inform.

Od 2003. godine NATO pokušava pronaći rješenje za otvaranje gornjeg zračnog prostora iznad Kosova za međunarodni saobraćaj.

Ministar za infrastrukture Pal Velner naglasio je da je HungaroControl jedna od najpriznatijih i najnaprednijih službi za zračnu navigaciju u centralnoj Evropi, te da posjeduje značajnu ekspertizu na tom polju i da ima potrebnu tehnološku opremu.

On je dodao da će saradnjom između ministarstva za nacionalni razvoj, ministarstva vanjskih poslova, ministarstva odbrane, Direkcije za nacionalni transport i Mađarske organizacije za sigurnost transporta i HungaroControla, Mađarska ostvariti visok ugled, priznanja i diplomatski uspjeh bez da bude teret državnog budžeta.

Kontrolori zračnog saobraćaja Mađarske će obavljati tu dužnost u novim kontrolnim centrima HungaroControla, koji će se otvoriti krajem ove godine.

Izgradnja kontrolnog centra do kraja godine će koštati oko 13 milijardi mađarskih forinti i bit će među najmodernijim kontrolnim centrima na evropskom kontinetu.