Regija
1

Lukšić: Ideja o G6 za lakši put do EU, a ne obnovu Jugoslavije

FENA
Igor Lukšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Igor Lukšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić kazao je danas da je njegova inicijativa o Zapadnobalkanskoj šestorci usmjerena u pravcu da se te zemlje, kroz saradnju, bolje pripreme za buduće članstvo u Evropskoj uniji, a ne u smjeru obnavljanja Jugoslavije.

Inicijativa o Zapadnobalkanskoj šestorci obuhvata Crnu Goru, Srbiju, Kosovo, kome se ne prejudicira status imajući u vidu rezoluciju 1244 UN, Makedoniju, Albaniju i Bosnu i Hercegovinu.

Lukšić je kazao da je inicirao novi koncept regionalne saradnje zemalja zapadnog Balkana, kako bi se te države, kroz međusobnu saradnju, bolje pripremile za punopravno članstvo u EU, prenosi Tanjug.

"Naredni talas proširenja EU uslijedit će tek nakon najmanje sedam-osam godina. Taj period možemo iskoristiti na način što ćemo podstaći procese i pomoći građanima da žive bolje ili prosto da čekate da to vrijeme prođe. Ja sam za prvu varijantu da ovih šest država iskoristi to vrijeme za bolju pripremu za članstvo u EU", naveo je on.

Lukšić je Dnevnim novinama kazao da njegova inicijativa predviđa, prije svega, saradnju država zapadnog Balkana u tri oblasti ulaganja u infrastrukturu, smanjenje transakcionih troškova za privredu i građane i borba protiv organizovanog kriminala.

Vjerujem da će biti lakše ubijediti EU da ojača zapadnobalkanski investicioni okvir, ukoliko pokažemo da nam je jednako stalo i do razvoja drugih zemalja regiona, a ne samo sopstvene, istakao je on.

Lukšić je naveo da zajednički infrastrukturni projekti mogu lakše, nego pojedinačni, naći prolaz do fondova EU.

On je dodao da je smanjenje transakcionih troškova takođe dobra preporuka na putu država regiona ka EU. Nedavno je ukinuta roming tarifa na prostoru EU. Zašto i mi u našim zemljema ne bi smanjili transakcioni treškove i tako pomogli građanima, upitao je Lukšić.

Prema njegovim riječima, treća oblast saradnje bila bi borba protiv organizovanog kriminala.

"Ne treba nam balkanska policija, već kancelarija ili centar za razmjenu informacija kako bi se mogli lakše suočiti sa problemom organizovanog kriminala, jer taj problem ne poznaje granice", ukazao je Lukšić.

On je ocijenio da je njegova inicijativa o Zapadnobalkanskoj šestorci, zahvaljujući određenim medijskim interpretacijama, otišla u potpuno pogrešnom smjeru, odnosno obnavljanja Jugoslavije i sličnih, kako je kazao, potpuno pogrešnih teza.

"Ne spadam u jugonostalgičare i slažem se sa ocjenama da je ta država imala konstrukcionu grešku. Nama treba povezivanje kroz EU, ali to možemo, između ostalog, postići ako pokažemo da ovo nije Balkan iz uvriježene percepcije", zaključio je Lukšić.