Glasalo 60 posto birača
2

FOTO / Lokalni izbori u Makedoniji: Slavila i vlast i opozicija

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Članovi Državne izborne komisije Makedonije, na konferenciji za novinare održanoj u ponoć, nakon lokalnih izbora u nedjelju, izrazili su zadovoljstvo što tokom izbornog dana nisu zabilježeni ozbiljniji incidenti.

Predsjednik Državne izborne komisije Kondarko kazao je da "raduje vijest da nije bilo incidenata tokom izbora". On je naglasio kako je Državna izborna komisija primila veliki broj prigovora na izborni proces, koji će u predstojećem periodu biti obrađeni i ispitani, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Biračka mjesta na lokalnim izborima u Makedoniji zatvorena su u nedjelju u 19 sati. Na izbore je izašlo kako je saopćeno neposredno nakon zatvaranja birališta nešto više od 60 posto registriranih birača.

Dok će Državna izborna komisija prve zvanične rezultate izbora saopćiti kad bude prebrojano 90 posto glasova, sinoć su i iz vladajuće koalicije, kao i iz opozicije tvrdili kako imaju dobar izborni rezultat.

VMRO-DPMNE i njihovi koalicioni partneri osvojili su 25 načelničkih pozicija u prvom krugu, a u 32 opštine u drugi krug njihovi kandidati će ući kao favoriti.

"Danas su u Makedoniji održani pošteni i demokratski izbori i to je uspjeh svih makedonskih građana, kao i države Makedonije. Ovo je uspjeh i na putu Makedonije u Evropsku uniju i NATO. Naš uspjeh puno je veći od očekivanog", kazao je premijer Makedonije i predsjednik vladajuće VMRO-DPMNE Nikola Gruevski .

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) saopštio je da će njihovi kandidati u devet opština ući u drugi krug izbora, dok očekuju da su u prvom krugu pobijedili u opštinama Strumica, Centar i Rankovci.

Demokratska unija za integraciju (DUI) pobijedila je u skopskim opštinama Čair, Kičevo, Plasnica, Saraj i Debre, a predsjednik DUI-ja Ali Ahmeti izjavio je da će u drugom krugu podržati kandidata DPA u opštini Struga, s obzirom na to da njihov kandidat nije osvojio dovoljan broj glasova. On je dodao da su kandidati DUI-ja u opštinama Kalkandelen i Gostivar u prednosti u odnosu na druge, te da su u prvom krugu osvojili najveći broj glasova.

Demokratska partija Albanaca (DPA) također će se u drugom krugu boriti za opštine Struga i Kalkandelen.

U opštini Centar Župa u prvom krugu izabran je kandidat Turske demokratske stranke Aryan Ismaili.

Kandidati koji su pobijedili u prvom krugu, počeli su sinoć sa slavljem.

Iako još nema zvaničnih rezultata izbora, tokom proslave u opštini Saraj ranjene su dvije osobe.