Regija
0

Ljubljana: Povećan broj ilegalnih prelazaka

FENA
Slovenska policija u zadnjih mjesec dana primjećuje povećani broj ilegalnih prelazaka hrvatsko-slovenske granice povezan s nestabilnošću u sjevernoj i podsaharskoj Africi, te na Bliskom i Srednjem istoku, objavljeno je u utorak.

Generalna policijska uprava Slovenije u utorak je zato na svojim internetskim stranicama pozvala građane da odmah na interventni broj 113 obavijeste policiju u slučaju da primijete osobe koje pokušavaju ući u schengenski europski prostor izvan graničnih prijelaza, te objavila da je na nekim kritičnim graničnim sektorima na granici s Hrvatskom povećala nadzor.

Ne navodeći broj ilegalnih prijelaza u zadnjih mjesec dana, slovenska policija navodi da je u tom razdoblju zabilježen ulazak više skupina ilegalnih migranata iz Afganistana, Irana, Iraka, Egipta, Pakistana, Libije, Maroka, Alžira, Pakistana, Konga, Senegala i Somalije, te da se nezakonit ulazak u Sloveniju organizira u mješovitim skupinama od 4 do 8 ilegalnih osoba.

Ilegalni prelasci hrvatsko-slovenske granice inače su po podacima slovenske policije zadnjih deset godina u stalnom padu, što se dovodi u vezu sa stabilizacijom na području zapadnog Balkana, a od prošle godine i s liberalizacijom viznog režima od strane EU-a za građane Makedonije, Srbije i BiH.

U cijeloj 2010. evidentirano je 785 slučajeva osoba koje su ilegalno prešle hrvatsko-slovensku granicu i tako ušle u schengenski prostor.