Regija
0

Ljubljana: Janša ne odustaje od privatizacije u izbornoj godini

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Slovenski premijer Janez Janša u srijedu je odbio poziv koalicijskih partnera u vladi da razmisli o zaustavljanju planova za privatizaciju Telekoma Slovenije i Zavarovalnice Triglav, najveće osiguravajuće tvrtke u državi.

Prema ranijim najavama, vladino povjerenstvo za privatizaciju u petak bi trebalo objaviti hoće li razgovore o prodaji 49,13 posto dionica Telekoma Slovenije nastaviti s islandskom kompanijom Skipti ili njemačko-britanskim konzorcijem Bain Capital and Axos Capital koji su predali korigirane obvezujuće ponude.

Reagirajući na poziv predsjednika Slovenske pučke stranke (SLS) Bojana Šrota i predsjednika Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karla Erjaveca da se o tome još ovog tjedna održi sastanak svih četiriju stranaka u vladi kako bi se "uskladila" stajališta o privatizaciji državne imovine u izbornoj godini, Janša je izjavio da se takvim izjavama dodatno destabilizira stanje na burzi, te pozvao koalicijske partnere da s time prestanu, javili su slovenski mediji.

Janša je početkom tjedna u razgovoru za nacionalnu televiziju rekao da je postupak privatizacije Telekoma Slovenije dogovoren u koaliciji, te sugerirao privatizaciju Zavarovalnice Triglav po modelu po kojemu bi se paket dionica u vlasništvu države prodao putem inicijalne javne ponude građanima koji se, kako je rekao, pokazao uspješnim u slučaju prodaje dionica Nove kreditne banke Maribor (NKBM) građanima i većim investitorima.

Predsjednik koalicijske Slovenske pučke stranke Bojan Šrot iskazao je skepsu zbog planova o privatizaciji u izbornoj godini rekavši da će sljedeća vlada nakon privatizacije zateći "praznu štalu" i da nešto državne imovine treba ostaviti za buduće naraštaje. Janša je odgovorio da se privatizaciji ne protive građani nego "tajkunski" lobiji koji su rezervirali stečene profite za svoje planove menadžerskih otkupa velikih poduzeća.

Janša je time aludirao na Boška Šrota, predsjednika koncerna Pivovarna Laško i brata sadašnjeg predsjednika Slovenske pučke stranke, s kojim je već dulje vrijeme u sukobu i kojega optužuje da preko medija vodi medijski rat protiv njegove vlade.