Za povlaštene uslove
112

Ljajić: Tražit ćemo da haški osuđenici služe kazne u Srbiji

FENA
Rasim Ljajić
Rasim Ljajić
Potpredsjednik Vlade Srbije i predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da će Srbija ponovo pokrenuti inicijativu pred Haškim sudom i Ujedinjenim nacijama da njeni državljani koji su osuđeni u Haagu izdržavaju kaznu u Srbiji.

"Ovo je momenat da se to uradi, ali nažalost, lopta nije u našem dvorištu", rekao je Ljajić današnjim Novostima, prenosi Tanjug. On je objasnio da formalnu odluku mora da donese Vijeće sigurnosti UN-a, koje je osnovalo Haški sud, ali i da Tribunal mora da pruži svoje mišljenje.

"To pitanje je u posljednjih nekoliko godina konstantna tema svih naših razgovora s predstavnicima Haškog tribunala, i suda i tužilaštva", rekao je Ljajić, podsjećajući da je generalni tajnik UN-a 1993. godine donio preporuku prema kojoj osuđenici ne treba da izdržavaju kazne zatvora u zemljama bivše Jugoslavije, zato što je rat trajao.

"To je donekle bilo i logično i u posljeratnom periodu, zbog još svežih posljedica", ocijenio je Ljajić. On je, međutim, dodao da je Nacionalni savjet za saradnju s Haagom nekoliko puta pisao generalnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu i tražio da se i Srbija upiše na spisak 17 zemalja koje su potpisale sporazum s Haškim tribunalom o izdržavanju kazni.

"Doskora, kada su neki od haških bjegunaca bili na slobodi, odgovor je bio - prvo morate da uhapsite Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Kada je ovo pitanje pokrenuto poslije njihovog hapšenja, stigao je novi odgovor: osuđenici bi u Srbiji bili tretirani kao heroji i izdržavali bi kazne u povlaštenim uslovima", prenio je Ljajić, napominjući da će Srbija ponovo tražiti da njeni državljani osuđeni u Haagu kaznu služe u Srbiji.